DANAS SU BOŽIĆNE POKLADE: Evo koji se običaji i verovanja vezuju za dan uoči početka posta

Novosti online

27. 11. 2023. u 07:14

VERNICI Srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju božićne poklade, kojima se najavljuje veliki božićni post.

ДАНАС СУ БОЖИЋНЕ ПОКЛАДЕ: Ево који се обичаји и веровања везују за дан уочи почетка поста

Foto: Profimedia

Božićne poklade su narodni praznik čiji su koreni paganski i vezani za obeležavanje kulta Sunca. Kao i krsna slava, slavljenje zaštitnika ognjišta, prihvaćene su u hrišćanskoj tradiciji.

Tako se danas poklade uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja nekog posta u toku godine. Božićne poklade spadaju uoči početka božićnog posta. 

Narodni običaji na božićne poklade

Poklade su dan za praštanje i veselje, pa je poželjno pomiriti se sa svima sa kojima smo se posvađali, kako bismo post započeli „očišćeni“. Takođe ih karakterišu maskirane povorke, najčešće mladića, koji prolaze ulicama, pevaju, zvone i prave buku kako bi odagnali zle sile. Maskirane povorke, u narodu čuvene kao mačkare, koje seljani daruju mesom, slaninom, kolačima…

Pale se velike obredne vatre „olalije” koje se ritualno preskaču ili se oko njih igra kolo, u inat zlu.

Ljudi u nekim krajevima Srbije veruju da se na ovaj praznik veštice i ostali demoni posebno raspomame i okupljaju o pokladnoj večeri oko kuće. Zato posle večere zavezuju verige u kući, kore od pojedinih jaja bacaju u vatru, tabane trljaju belim lukom, a deci pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice. Dok to rade, izgovaraju sledeće reči: „Veštica kao konac, u mene zubi kao kolac.”

BONUS VIDEO: FRANCUSKI SENT EMILION: Mesto koje živi od vina i za vino

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo