PALATA SANU U NOVOM RUHU: Šta će sve biti obnovljeno u ovom čuvenom zdanju

Lj. Begenišić

22. 11. 2023. u 12:19

PALATA Srpske akademije nauka i umetnosti biće kompletno rekonstruisana, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će renoviranje ovog zdanja biti hitno pokrenuto. Vučić je na svečanoj akademiji, kojom su obeležene 182 godine postojanja SANU, rekao da će država pomoći u obnovi zdanja akademije.

ПАЛАТА САНУ У НОВОМ РУХУ: Шта ће све бити обновљено у овом чувеном здању

Foto D. Milovanović

- U finansijskom smislu pomoći ćemo podizanju lestvice kulturno-obrazovne vertikale, mi želimo da sačuvamo nasleđe - naveo je predsednik i zahvalio akademicima što će prihvatiti pomoć države.

A šta će sve biti obnovljeno u ovom čuvenom zdanju, pojašnjava nam akademik Milan Lojanica, koji je i tvorac projekta obnove zajedno sa arhitektama Miodragom Mirkovićem i Milanom Raškovićem.

- Projektom rekonstrukcije Palate Srpske akademije nauka i umetnosti predviđena je značajna intervencija, najobimnija u bazičnom delu građevine - prizemlju, međuspratu, mezaninu, suterenu, a potom i na krovnoj etaži - rekao je akademik Lojanica za "Novosti".

- Rekonstrukciju Palate će pratiti konzervacija i revitalizacija svih ključnih elemenata arhitekture na uličnim fasadama i enterijeru shodno uslovima istorijske zaštite, uz uklanjanje i vraćanje autentičnih elemenata arhitekture u izvorno stanje.

Kulturno dobro od 1992. godine

PALATA SANU izgrađena je 1924. po projektu arhitekata Andre Stevanovića i Dragutina Đorđevića nastalom 1912. godine. Predstavlja monumentalnu arhitekturu Beograda i domet domaćeg građevinarstva sa početka 20. veka. Oblikovana je akademski sa elementima neobaroka i secesije, a u registar kulturnih dobara upisana je 1992. godine.

Akademik Lojanica dodaje i da se planiranom rekonstrukcijom Palate obezbeđuje značajno tehničko, funkcionalno i estetsko unapređenje Arhiva, Biblioteke, izložbenih prostorija Galerije SANU i Galerije nauke i tehnike, Legata, kao i planirane koncertne dvorane i centralnog hola.

Na poziciji atrijuma projektovana je multifunkcionalna koncertna dvorana, auditorijumskih kapaciteta za 333 posetioca. Po etažama biće adaptirani i osavremenjeni radni prostori namenjeni službama Akademije, odeljenjima i institutima. Na poslednjoj krovnoj etaži i potkupolnom prostoru planirana je nova programska celina - Umetnički centar SANU, zamišljen kao skup radnih prostorija, ateljea, depoa, legata umetničkih dela i prostora namenjenih umetničkim i edukativnim programima...

- Time se stiču uslovi da postane jedno novo, magnetno mesto susreta i još intenzivnijih dešavanja u oblasti kulture, nauke i umetnosti u našoj sredini, što je u skladu sa njenom programskom orijentacijom za razvoj u budućnosti - kaže Lojanica.

Inače, rekonstrukcija ovog zdanja, koje sledeće godine slavi vek postojanja, najavljivana je i ranije, a plan je bio da Palata svoj 100. rođendan - sledeće godine - dočeka u novom ruhu.

Kada renoviranje počne biće to prva ozbiljna intervencija na zgradi površine 10.000 kvadrata posle sedam decenija, koliko je prošlo od poslednjeg renoviranja koje je izvedeno po projektu arhitekte Grigorija Samojlova, ruskog emigranta.

Kada je reč o novcu, nije poznato koliko će tačno rekonstrukcija Palate SANU koštati, ali prema preliminarnim proračunima potrebno je oko 3,2 milijarde dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)