KAKVO NAS VREME OČEKUJE U PRVOJ POLOVINI NOVEMBRA: Kraj oktobra uz češću pojavu kiše - evo da li će biti snega

Novosti online

24. 10. 2023. u 09:47

PREMA najavama meteorologa Marka Čubrila, prvi novembarski dani proteći će uz temperature u okvirima proseka i uz češću pojavu kiše.

КАКВО НАС ВРЕМЕ ОЧЕКУЈЕ У ПРВОЈ ПОЛОВИНИ НОВЕМБРА: Крај октобра уз чешћу појаву кише - ево да ли ће бити снега

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Narednih dana relativno toplo, sredinom nedelje nestabilno uz kišu i pljuskove, posebno na severu i zapadu regiona.

- Petak donosi premeštanje hladnog fronta ali za naredni vikend uz jačanje anticiklona ponovo uglavnom suvo i toplo. Kiša je moguća u nedelju. Danas i sutra veći deo dana pretežno sunčano i vrlo toplo za ovaj deo godine. Danas će vetar biti slab, dok će sutra ponovo biti pojačan i jak, južni, posebno duž Jadrana i na višim planinama, ali se udari poput onih od pre nekoliko dana ne očekuju. Danas maksimum od +18 do +25, a sutra i do oko +27 stepeni Celzijusa ponegde - navodi Čubrilo u svojoj prognozi vremena.

U utorak krajem dana na zapadu i jugozapadu regiona sledi povećanje oblačnosti koje će usloviti pojavu kiše i lokalnih pljuskova koji će se u toku noći ka sredi proširiti nad najveći deo Hrvatske, severni i srednji Jadran, najveći deo BiH, zapadne i severne predele Srbije, dok će južnije i istočnije uglavnom biti suvo. Južni vetar sa padavinama u slabljenju i okretanju na zapadni i severozapadni smer.

U sredu će oslabljena padavinska zona zahvatiti i jugoistok regiona, dok će na severu i zapadu tokom dana padavine prestati. Vetar zapadni umeren, uveče u slabljenju. Dnevni maksimum od oko +16 na severu do oko +25 ponegde na jugu i istoku regiona. U četvrtak promenljivo oblačno, ponegde uz kišu i pljusak i relativno toplo uz slab južni i jugozapadni vetar. Maksimumi od +16 do +22 stepena Celzijusa.

Petak tokom dana donosi premeštanje hladnog fronta koji će prvo zahvatiti severozapadne i severne predele regiona, a zatim će se u toku dana brzo premestiti i preko ostalih oblasti donoseći kišu, ponegde i grmljavinske pljuskove, prolazno jak severozapadni vetar i kratkotrajno zahlađenje te će se tog dana maksimumi kretati od oko +12 na severozapadu do oko +22 na jugoistoku regiona.

Već u subotu uz jačanje anticiklona suvo i toplije, dok bi i u nedelju bilo relativno toplo ali uz mogućnost lokalne pojave kiše ili pljuska.

Kišni novembar pred nama

Početkom novembra se simulira hladnije vreme uz vraćanje temperatura u okvire prosek, ali u ovom momentu sve do posle 7. novembra nema najave za bilo kakvo jače zahlađenje i tek oko tog datuma vrlo nepouzdan CFSV2 model daje opciju mogućeg jačeg zahlađenja.

Sumirano, dok kraja meseca ostaje znatno toplije od proseka uz češću pojavu kiše, posebno u periodu od 25. do oko 29. oktobra. Snega neće biti ni na višim planinama, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO: MATIJA DODOVIĆ "ZA NOVOSTI": Prokop dobio sistem koji ne postoji nigde u svetu

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)