"DRŽAVA OSLUŠKUJE NAŠE POTREBE, ZATO SMO U KORAKU SA SVETSKOM MEDICINOM" Hirurzi Instituta "Dedinje" za "Novosti" (VIDEO)

M. Škorić

12. 10. 2023. u 15:33

NA Svečanoj Akademiji juče je obeleženo 45 godina rada Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje. Svečanost su upriličile brojne zvanice, među kojima je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je najavio ogromna ulaganja za nabavku najbolje opreme.

ДРЖАВА ОСЛУШКУЈЕ НАШЕ ПОТРЕБЕ, ЗАТО СМО У КОРАКУ СА СВЕТСКОМ МЕДИЦИНОМ Хирурзи Института Дедиње за Новости (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Naime, kako je predsednik istakao, desetine miliona evra biće uloženo u nabavku najsavremenije opreme, preko potrebne prvenstveno u domenu preventivne zdravstvene zaštite, a u vidu mamografa, magnetnih rezonanci, ct skenera, rendgena, ali i rekonstrukciju i izgradnju sala u kojima će ovi savremeni aparati biti dostupni pacijentima. 

O naporima koje država ulaže u unapređenje i osavremenjivanje zdravstvenog sistema i zdravstvene zaštite u Srbiji, za "Novosti" su govorili istaknuti hirurzi Instituta "Dedinje" koji su izjavili da upravo ovakvim zalaganjem države, naša medicina ide u korak sa svetskom.

Kako navode naši sagovornici, bez velikih ulaganja nema ni velikih dostignuća. Bitno im je da država nastavi sa izdvajanjem sredstava za zdravstvo, jer se time dobijaju novi kapaciteti, modernizuje se tehnologija, a sve to doprinosi da Institut "Dedinje" ide u korak sa svetom, te da treba nastaviti istim tempom.

Ističu da im je od izuzetne važnosti pomoć države jer drugi izvor prihoda ne postoji. Napominju da se moraju oslušnuti njihove potrebe i da se prepozna šta je ono što je potrebno, a da je upravo predsednik Vučić pokazao puno razumevanja za prepoznavanje ovakvih problema.

Posebno naglašavaju da je nemoguće funkcionisati bez pomoći resornog ministarstva i Vlade, jer se u ovom domenu zahteva praćenje svetskih savremenih aparata i tehnologije i da je bez toga nemoguće kvalitetno baviti se zdravstvom i zdravstvenom zaštitom.

Kažu da se na ovaj način ne ulaže samo u zdravlje, već i u prevenciju i budućnost Srbije i našeg naroda, a zahvaljujući podršci države, rezultati Instituta su premašili sva očekivanja.

Podsetimo, pored najavljenih ulaganja u nabavku opreme, predsednik je na predlog direktora Instituta "Dedinje" rekao da će biti završeno i "Dedinje 1". Vučić je tom prilikom izjavio: 

- Dali smo svoju reč da ćemo da uradimo i Dedinje 1. Onaj stari deo koji je star 45 godina, 30 godina nije rekonstruisan. Tu je potrebno doneti najmoderniju opremu, jer smatramo da je on najvažniji za zdravlje i život ljudi u jugoistočnoj Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave