SRPSKI PILOTI NEMAJU STRAH OD LETENJA: Kapetan Er Srbije o letovima u Izraelu

Boris Subašić

11. 10. 2023. u 14:44

SRBI nemaju strah od letenja, mogao bi da glasi novi moto "Er Srbije" čiji piloti i dalje lete po nebu Svete zemlje sa koga su mnoge svetske kompanije pobegle i pre proglašenja ratnog stanja.

СРПСКИ ПИЛОТИ НЕМАЈУ СТРАХ ОД ЛЕТЕЊА: Капетан Ер Србије о летовима у Израелу

Air Serbia

Srpski letači sa ogromnim iskustvom u kriznim situacijama u Srbiju su repatrijacionim letovima vratili naše građane koje su druge kompanije ostavile na cedilu i nastavljaju da po redu vožnje, četiri puta nedeljno, lete za Tel Aviv i nazad.

Air Serbia

Kapetan Milatović i njegov kolega Vujin ne jednom od ranijih humanitarnih letova

Pre svakog leta detaljna procena rizika i sve mere predostrožnosti

Javnost je zapanjena kako su srpski piloti mogli da lete preko neba premreženog tragovima rojeva palestinskih raketa koje su presretali izraelski projektili iz "gvozdene kupole". U "Er Srbiji" naglašavaju da nije bilo avanturizma i da je svaki let bio detaljno pripremljen i potpuno bezbedan.

- Jasno je da je priprema za letove u takvom okruženju kakvo je trenutno u Izraelu drugačije nego za "obične" letove. Pre svakog leta obavlja se detaljna procena rizika, prikupljaju se sve neophodne informacije od nadležnih službi, kontaktira se sa lokalnim hendlerom na dolaznom aerodromu, utvrđuju se najpogodniji koridori i prilazi do dolaznog aerodroma, preduzimaju se sve neophodne mere predostrožnosti da bi se let obavio na bezbedan način. Veoma je važan i brifing posade koji piloti i kabinska posada imaju neposredno pre nego što pođu na svaki let - kaže za "Novosti" Dušan Milatović, direktor letačke operative "Er Srbije" i kapetan na avionima "erbas A320", koji u nacionalnoj avio-kompaniji radi duže od 20 godina i ima ogromno iskustvo iz repatrijacionih i humanitarnih letova u vreme pandemije virusa korona.

Pravi podvig "Er Srbije" bio je, međutim, repatrijacioni let u nedelju uveče, organizovan u saradnji sa Vladom Srbije.

- Taj let je organizovan za sve naše državljane Srbije koji su inicijalno imali karte za letove drugim kompanijama, a koje su otkazale letove. Naša kompanija je u rekordnom roku obezbedila avion, posadu i sve neophodne dozvole i pored tog repatrijacionog, obavili smo još dva redovna leta u sličnim uslovima. Bilo je važno da se naši građani što pre vrate. Kolege koje su činile posadu našeg repatrijacionog leta iz Tel Aviva uradile su najbolji mogući posao da pomognemo građanima u nevolji. Svaki let je bio potpuno bezbedan jer srpska nacionalna avio-kompanija već decenijama ima velikog iskustva u letenju i u redovnim i u vanrednim uslovima. O umeću srpskih pilota već se mnogo puta govorilo i pisalo - zaključuje kapetan Milatović.

Hladni i u vatri

PILOTI u "Er Srbiji" prolaze rigorozne obuke koje ih pripremaju za raznovrsne situacije i predstavljaju temelj njihove stručnosti i profesionalnosti, kaže kapetan Dušan Milatović:

- Njihova sposobnost da smireno i efikasno reaguju na složene situacije je ključna za bezbednost. Pilotski timovi su timski orijentisani i vežbaju zajedno kako bi bili spremni za svaku situaciju, što se pokazalo i sada. Bez obzira na sve eksterne okolnosti, posada je svoj posao obavila profesionalno i u skladu sa procedurama - kaže Milatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)