"OTPAD KAO VAŽAN ENERGENT" Brnabić: Može doneti investicije lokalnim samoupravama

Tanjug

10. 10. 2023. u 16:00

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da otpad kao jedan od najvažnijih energenata može lokalnim samoupravama da donese dodatne investicije i pozvala ih da se pozicioniraju kao regionalni centri za prikupljanje i obradu otpada umesto što izbegavaju da se takvi objekti grade na njihovoj teritoriji.

ОТПАД КАО ВАЖАН ЕНЕРГЕНТ Брнабић: Може донети инвестиције локалним самоуправама

Foto: Novosti

Nakon obilaska početka izgradnje regionalne sanitarne deponije ''Kalenić'' u Ubu, a na pitanje novinara koliko je prilikom izgradnje takvih projekata važna saradnja sa lokalnim samouprava, premijerka je rekla da je ta saradnja ključna.

- Bez njih nema takvih projekta. Država može da insistira, nađe pare, dovede investitora, ali ako lokalne samoupreve to ne žele, mi ne možemo ništa da uradimo. Ub je bio strateški pametan. Ima mnogo samouprava koje ne žele da kod njih budu regionalni centri za prikupljanje i obradu otpada - navela je Brnabićeva.

Ona je istakla da je takav stav stvar prošlosti, da je prerada otpada sadašnjost i tek će biti budućnost.                  

- Otpad je jedan od najvažnijih energenata i imati takav pogon značiće jako mnogo, ne samo za zapošljavanje ljudi. Verujem da će to ovde dovoditi dodatne investitore koji će praviti stvari iz otpada - istakla je premijerka.

Dodala je da trenutno ima šest regionalnih centara za prikupljanje i obradu otpada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (42)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)