LETAČKA OBUKA BUDUĆIH PILOTA VOJSKE SRBIJE: Prvo „lasta“ pa onda „supergaleb G-4“ (FOTO)

Tanjug

26. 09. 2023. u 18:02

NA vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici i u okolini u toku je letačka obuka oficira nakon završetka Kursa za rezervne oficire roda avijacije i kadeta Vojne akademije studijskog programa Vojno vazduhoplovstvo.

ЛЕТАЧКА ОБУКА БУДУЋИХ ПИЛОТА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Прво „ласта“ па онда „супергалеб Г-4“ (ФОТО)

Foto Vojska Srbije

Obuka se izvodi na školskim avionima „lasta“, a realizuju je nastavnici letenja iz sastava 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Cilj je da se polaznici osposobe za samostalno letenje na ovom avionu, što je za kadete preduslov za dalji nastavak usavršavanja na školsko-borbenom avionu „supergaleb“ G-4, a za oficire roda avijacije koji su završili kurs uslov za sticanje zvanja pilota Vojske Srbije i preobuku za druge tipove vazduhoplova.

Programom je obuhvaćeno osnovno, navigacijsko, akrobatsko i instrumentalno letenje, uz uvežbavanje sletanja i poletanja u složenijim meteorološkim uslovima.

Polaznici su prethodno uspešno savladali zemaljsku pripremu za letenje i tehničku učionicu, i potpuno spremni su ušli u proces letačke obuke.

Vazduhoplov V-54 „lasta“ je jednomotorni školski avion namenjen za osnovnu i deo napredne obuke pilota. Svojom savremenom, digitalnom avionikom i letnim karakteristikama omogućava obuku u osnovnom, akrobatskom, navigacijskom, grupnom, instrumentalnom i noćnom letenju, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED OBLAKA: Kakvo vreme možemo očekivati danas?