BEZ PRAVOSLAVNE VERE I CRKVE NIJE MOGUĆE ZAMISLITI SRBINA: Patrijarh Porfirije iz Zvornika uputio snažnu poruku vernicima (FOTO)

Novosti onlajn

21. 09. 2023. u 19:38

SRBIN gde god da se nalazio brat je drugom Srbinu, poručio je srpski patrijarh.

БЕЗ ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ И ЦРКВЕ НИЈЕ МОГУЋЕ ЗАМИСЛИТИ СРБИНА: Патријарх Порфирије из Зворника упутио снажну поруку верницима (ФОТО)

Foto: Printskrin Facebook/Patrijarh srpski Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku u Republici Srpskoj, ističući da je Srbina nemoguće zamisliti bez pravoslavne vere i da su pravoslavna vera i crkva, ono što nas je oblikovalo i čuvalo kroz vekove.

- Znamo da kao što je čovek bez duše leš, tako je i svaka srpska zajednica, svako srpsko mesto i svako srpsko naselje koje u sebi nema hram mrtvo naselje. Ono može biti da spolja ima obrise i formu, ali ono ne živi istim otkucajem pravoslavnog srca kojim je počelo za nas da kuca srce Svetog Save i kroz tolike svete do naših dana - rekao je patrijarh, navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je podsetio da je bilo vremena "kada smo gubili svoje države i kada smo živeli u različitim državama".

- Takva je situacija i danas, ali pravoslavni srpski narod i kada nije imao svoju državu živeo je punim plućima, jer je živeo crkvom svojom i pravoslavnom verom. U vremenima kada je podeljen u mnogo država, pored mnogo toga što je zajedničko, postoji i zajednički koren, zajednički temelj i zajednička kruna i to jeste pravoslavna vera - rekao je on i naglasio da o tome svedoči Zvorničko-tuzlanska mitropolija, zapravo Zvorničko-srebrenička mitropolija koja postoji od 1232. godine.

On je naglasio da treba imati na umu da "mnogi pokušavaju i danas da nas dele" i čak da postignu da jedan deo naroda ustane protiv drugog i poručio da je u srpskom narodu, bez obzira na to što danas živi u mnogim državama i na mnogim kontinentima, "svugde gde je Srbin i gde god da se nalazio brat je drugom Srbinu".

Foto: V. Mitrić

- I onaj iz Amerike nas ovde u Zvorniku oseća svojima, svojom braćom i sestrama, zato što postoji jedan te isti krvotok, jedno te isto disanje, isti otkucaj srca, a to je naša pravoslavna vera i naša crkva - rekao je patrijarh i dodao da je zato važno da su svi Srbi blagosloveni molitvama okupljeni češće u crkvama ne samo na ovom mestu već i preko Drine, širom RS, u čitavoj BiH, Crnoj Gori, Dalmaciji, na KiM, u Makedoniji, Americi i Evropi.

Patrijarh je naglasio je da se u Zvorniku videlo jedinstvo srpskog naroda i crkve.

- Na istom mestu su predstavnici naše Crkve i RS. To je taj Nemanjićki ideal koji hoćemo da negujemo i čuvamo, ideal dvoglavog orla koji simbolizuje da su crkvena i zemaljska vlast u saglasju, u sadejstvu, a da je nad njima samo Bog - rekao je vladika i podsetio da je to upravo značenje dvoglavog orla sa krunom.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije je podsetio da je pre današnjeg dana, patrijarh srpski u Zvorniku bio pre 90 godina.

Bio je to patrijarh Varnava sa vladikom Nikolajem i mitropolitom Petrom Dabrobosanskim i tadašnjim mitropolitom Nektarijem Kruljom, podsetio je episkop Fotije.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodika, koji je bio kum slave hrama čiju je izgradnju pomogao, kao i premijer RS Radovan Višković, ministri i poslanici, kao i čelni ljudi Zvornika, Brčko Distrikta i drugih opština.

U saopštenju SPC se navodi da je porta hrama Rođenja Presvete Bogorodice monumentalnih dimenzija, visina zvonika je 54 metra, hram ima pet kupola od kojih je centralna visoka 35.

Poseta srpskog Patrijarha Zvorniku počela je sinoć doksologijom koju je u čast patrijarha služilo sveštenstvo arhijerejskog namesništva zvorničkog uz učešće episkopa Fotija i patrijarhove pratnje, u hramu Rođenja Svetog Jovana Preteče, gde ga je dočekao veliki broj vernika, a njegov dolazak je oglasio zvuk crkvenih zvona, koja je drevnom sedištu mitropolita zvorničkih donirao kralj Aleksandar Karađorđević, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

(RT)

BONUS VIDEO:

"DA IH NE ZABORAVIMO": Patrijarh Porfirije držao pomen stradalim Srbima u Podrinju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)