MARIJA PONOVO ZA KATEDROM: Profesorka koja je doživela nasilje u školi u Trsteniku danas prvi put pred đacima (FOTO)

S.BABOVIĆ

01. 09. 2023. u 21:40

PROFESORKA Marija Stevanović, kojoj su đaci prošlog novembra izmakli stolicu, snimali ceo događaj i delili ga mrežama, danas je ponovo bila pred đacima svoje Tehničke škole u Trsteniku.

МАРИЈА ПОНОВО ЗА КАТЕДРОМ: Професорка која је доживела насиље у школи у Трстенику данас први пут пред ђацима (ФОТО)

Foto:S.Babović

Ispred škole je bila večeras, sa grupom građana, koji su naveli da podržavaju njenu borbu za pun fond. Kako su "Novosti" ranije objavile, profesorka je u Tehničkoj školi, gde je prošle školske godine imala 45 posto, ostala na pet posto fonda.

U Osnovnoj školi "Živadin Apostolović“ u Trsteniku, gde je oduvek radila u biblioteci, zadržala je 55 posto, a još 16 posto, dobila je u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Čitluku kod Kruševca, gde su prihvatili preuzimanje dela fonda.

Trenutno ima 76 posto fonda. Negativan odgovor za preuzimanje, dodaje profesorka, dobila je iz Osnovne škole "Dositej Obradović". Ranije je tražila da Tehnička škola zatraži procenu njenog zdravstvenog stanja pred drugostepenom zdravstvenom komisijom. Još uvek čeka odgovor iz Ministarstva prosvete zbog ove problematike.

- To bi školu koštalo samo 4.000 dinara, a sa tom procenom znali bi u kom stepenu sam ja sposobna za rad, a mogla bih onda da konkurišem za lakše radno mesto, ako je to potrebno - kaže za "Novosti" Marija Stevanović.

- Volela bih da se cela prošla školska godina nije desila uopšte. Da je bila kao i sve ostale, pa makar ja ostala tehnološki višak, ali da nisam u ovom stanju u kome sam sada. Na ivici sam snage, drugačije bih sve doživela, otišla bih negde, snašla bih se. Ovako se borim za vazduh danima.

Dodaje da je danas bila na dva časa u Tehničkoj školi.

- Sve je bilo normalno, pričali smo o tolernaciji o različitostima, sve ono što je napisano u smernicama - kaže Marija Stevanović.

Đaci koji su odgovorni za nasilje završili su Tehničku školu. Dok su trajali postupci pred sudovima i disciplinskim komisijama, pohađali su nastavu, a profesorka ih je viđala svakog dana. Do određenog epiloga incidenta, koji se dogodio prošlog novembra u učionici došlo se pred pravosudnim organima.

Policija je pronašla i privela učenika N.Ž.(17), koji je profesorki izmakao stolicu i njemu je pred Višim sudom u Kruševcu prvostepeno izrečena mera pojačanog nadzora organa starateljstva, zbog dva krivična dela zlostavljanje i mučenje u saizvršilaštvu i šumska krađa u saizvršilaštvu. Ranije je u junu pred istim sudom izrečena ista mera učeniku I.K.(16), takođe učesniku incidenta. Najstariji M.M.(18), u maju je potpisao Sporazum o priznanju krivice sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Trsteniku i njemu je izrečena ista vaspitna mera. Prava žalbe se odrekao samim potpisivanjem sporazuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)