OPŠTI RAT PROTIV JNA I SRPSKOG NARODA: Osvrt istoričara Ognjena Karanovića na eskalaciju rata u Hrvatskoj 1991. godine

J. S.

24. 08. 2023. u 19:21

GOVOREĆI o eskalaciji rata u Hrvatskoj 1991.godine, analitičar msr Ognjen Karanović naglasio je da je veliku ulogu u tom istorijskom događaju imala Međunarodna konferencija u bivšoj Jugoslaviji, naročito u septembru i oktobru 1991. godine a ratna kriza uvećana je činjenicom da su se hrvatske vlasti od septembra pa do kraja 1991. odlučile na opšti rat protiv Jugoslovenske narodne armije kao i protiv srpskih autonomnih oblasti i srpskog naroda u celini na na prostoru Hrvatske.

ОПШТИ РАТ ПРОТИВ ЈНА И СРПСКОГ НАРОДА: Осврт историчара Огњена Карановића на ескалацију рата у Хрватској 1991. године

KCNS

Karanović,objašnjavajući ulog Međunarodne zajednice i političkog Zapada u toj krizi naglašava da se važan segment Tuđmanove politike u ovom periodu odnosio na njegovu nameru da ratnu krizu iz Hrvatske „prelije" na teritoriju BiH što će biti ostvareno u punom kapacitetu u periodu od aprila 1992. godine.

Predavanje istoričara msr Ognjena Karanovića „Eskalacija rata u Hrvatskoj 1991.godine i  srpsko-hrvatski odnosi na kraju XX vekaˮ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)