VERA NAS JE ODRŽALA I SAČUVALA: Država neće dozvoliti da propadne konak Rudarske crkve star više od 200 godina

Игор Митић
Igor Mitić

08. 08. 2023. u 16:01

NA dan kada se obeležava Sveta Petka Rimljanka, slava pravoslavne crkve u leskovačkom selu Rudare, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović posetio je ovu bogomolju i obećao da država neće dozvoliti propadanje konaka hrama starog više od 200 godina.

ВЕРА НАС ЈЕ ОДРЖАЛА И САЧУВАЛА: Држава неће дозволити да пропадне конак Рударске цркве стар више од 200 година

foto: I.Mitić

- Mogu da kažem da ćemo mi kao ministarstvo pomoći, onoliko koliko možemo, ali postoje i neka druga ministarstva, kao što je pre svega Ministarstvo kulture i Ministarstvo za javna ulaganja koja će svakako izdvojiti određena finansijska sredstva da se ovaj objekat ponovo privede nameni – poručio je Martinović.

On je istakao da ceo crkveni kompleks, sa crkvom koja potiče iz petog veka, zaslužuje posebnu pažnju i da država Srbija neće dozvoliti da propadne ovo značajno crkveno i istorijsko nasleđe.

- Nadam se da će naše molitve Svetoj Petki da se država i naš narod i dalje razvija i da imamo što više dece svih naroda koji žive na ovim prostorima biti uslišene. Važno je da se deca rađaju, jer bez toga sve ovo što radimo neće imati smisla – naglasio je ministar kome su u konaku pokazali kolevku staru oko 150 godina – Hvala vam što čuvate veru i ove objekte koji svedoče koliko je naš narod bogat kada je u pitanju hrišćanska tradicija i kultura.

foto: I.Mitić

Martinović je ocenio da u Leskovcu lokalna vlast funkcioniše kao dobro uigran tim i da je to jedan od razloga što se grad na Veternici toliko razvio i što je toliko napredovao u ekonomskom i infrastrukturnom smislu.

- Leskovac je dobar primer uspešne saradnje države, tu pre svega mislim na predsednika Aleksandra Vučića, koji je uvek naglašavao značaj pomoći jugu Srbije, Vlade Srbije i lokalnih samouprava sa ovog područja. Ta dobra sinergija doveli su do toga da je Leskovac danas jedan potpuno novi grad u odnosu na to kakav je bio pre 15 ili 20 godina – ocenio je ministar.

On je, u pratnji gradonačelnika Gorana Cvetanovića, obišao i radove na deonici puta Leskovac – Vučje u čiju obnovu država investira oko 400 miliona dinara.

foto: I.Mitić

ČUVALA VERU I POD OSMANLIJAMA

Crkva u leskovačkom selu Rudare jedna je od najstarijih u ovom delu Srbije. Ona je hiljadama godina imala veliku ulogu u očuvanju hrišćanstva posebno u vreme Osmanlija kada se jedino u njoj odvijalo bogosluženje. Zbog prostranosti i visine pretpostavlja se da je u davna vremena bila deo manastira, a način gradnje i delovi freskopisa svedoče o tome da potiče iz vizantijskog perioda.

JEDINSTVENO UPRAVNO MESTO

Ministar Martinović je posetio i jedinstveno upravno mesto u leskovačkom Uslužnom centru. Novoopremljen prostor, u koji su ministarstvo i lokalna samouprava uložili blizu sedam miliona dinara, omogućava građanima da na brži i jednostavniji način ostvare svoja prava pred Gradskom upravom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar