"DANAS SE OČEKUJU VISOKE TEMPERATURE I NOVI POŽARI" Milenković: U stalnom smo kontaktu sa našim timom u Grčkoj

Novosti online

28. 07. 2023. u 15:01

PRILIČNO alarmantna situacija je u Grčkoj sa požarima koji se sve više rasplamsavaju i zahvataju sve veći njen deo.

ДАНАС СЕ ОЧЕКУЈУ ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ И НОВИ ПОЖАРИ Миленковић: У сталном смо контакту са нашим тимом у Грчкој

Foto: AP

Šumski požar juče je izazvao eksploziju u skladištu municije Ratnog vazduhoplovstva u blizini vojnog aerodroma i gradića Nea Anhijalos u Grčkoj.

Stanovnici su bežali pred vatrenom stihijom, a prema rečima svedoka, eksplozije su se čule do Volosa, koji je udaljen oko 20 kilometara. U požarima širom Grčke nastradalo je pet osoba.

Od 13. jula u toj zemlji buknulo je oko 600 šumskih požara, od kojih je većina brzo ugašena. Stotine vatrogasaca, uz pojačanje iz drugih zemalja, uključujući i Srbiju, bori se sa talasom požara na Rodosu, Krfu, Eviji, kao i u centralnoj Grčkoj.

Miloš Milenković, pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a, izneo je detalje, pa je rekao da su vatrogasci u pripravnosti od ranog jutra, pa i da su sprečili da požar zahvati naseljena mesta:

- U stalnoj smo komunikaciji sa pripadnicima Vatrogasno-spasilačkih jedinica koji su upućeni na tlo Grčke. Najaktuelnije što znamo je da su tokom jučerašnjeg dana imali niz akcija na gašenju požara u koordinaciji sa grčkim kolegama. U toku prepodneva upućeni su na obode predgrađa Volosa gde su gasili niz požara na otvorenom prostoru, da bi u popodnevnim časovima bili upućeni na Nea Anhijalos. Tamo su gasili požar kako bi sprečili požar da ne ugrozi samo naselje.

- Ono što od jutros znamo je da je situacija na tlu stabilnija i grčke vlasti su naglasile da će više avijacije delovati i njihovi vatrogasci. Vrlo su visoke temperature i tako se očekuje ceo dan, tako da se očekuju požari na istom tom prostoru.

(Kurir)

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA: Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona