GRUJA ZA NEKOLIKO MINUTA NANJUŠI EKSPLOZIV U KAROSERIJI DŽIPA: "Novosti" sa četom vodiča policijskih pasa specijalizovane jedinice MUP

V. Crnjanski Spasojević

19. 07. 2023. u 09:52

AZIJSKI ovčar Bela i njeni drugari, štenci nemačkih ovčara, stari dva meseca, trenutno su na predobuci za službene, policijske pse. Gruja, belgijski ovčar, ima dve godine i već je obučen za istražnog psa. On je samo za "Novosti" demonstrirao svoju veštinu i za nekoliko minuta pronašao eksplozivnu materiju koja se nalazila sakrivena ispod karoserije crnog džipa.

ГРУЈА ЗА НЕКОЛИКО МИНУТА НАЊУШИ ЕКСПЛОЗИВ У КАРОСЕРИЈИ ЏИПА: Новости са четом водича полицијских паса специјализоване јединице МУП

Foto: Zoran Jovanovic

O Beli, Gruji i ostalim službenim psima brigu vodi četa vodiča službenih pasa pri Specijalističkom bataljonu u okviru Policijske brigade.

Većina pasa koje trenutno imaju, po rečima komandira odeljenja Saše Pejčića, iz njihovog je odgoja i na to su izuzetno ponosni. Ostali su ili kupljeni, ili dobijeni kao donacija.

- Kada nas pitaju koliko pasa ima, kažemo dovoljno. Njihov broj je varijabilan, neki su konstantno operativni, neki na obuci, a tu su i štenci, poput Bele, koje tek treba obučavati - objašnjava Pejčić.

Foto: Zoran Jovanovic

Gruja traži eksploziv

Na osnovu afiniteta koje pokažu tokom predobuke, štenci će postati istražni psi za otkrivanje eksplozivnih ili opojnih materija, psi tragači ili će postati psi za odbranu i napad, tzv. napadači. Napadači se koriste za obezbeđenje događaja u kojima učestvuje veliki broj ljudi, kao što su utakmice ili drugi oblici javnog okupljanja, deluju preventivno na eventualne izvršioce krivičnih dela i prekršaja, dok kod drugih građana stvaraju osećaj sigurnosti.

- Oni štenci koji tokom obuke budu istrajniji u pronalaženju igračaka, oni uporni, biće dobri tragači. Drugi, koji su aktivni, energični i laju, biće ili dobri napadači ili čuvari - objašnjava Pejčić.

Treći, koji ne pokažu nijednu od tih osobina, koji se radije povlače, idealni su za kućne ljubimce, ostaju u četi i koriste se za igru sa najmlađima prilikom poseta.

Generalno, da bi pas postao službeni, mora da pokaže volju za saradnjom i da je psihofizički zdrav.

- Tokom obuke učimo ih da se ničeg ne plaše, a posebno ne zvukova - nastavlja naš sagovornik. - Psi ne smeju da se uplaše, pa zato treninzi podrazumevaju i odvođenje, npr., u tržni centar, da se naviknu na buku, na pokretne stepenice i različite podloge. Naročito je važno obezbediti psu pozitivno okruženje između trećeg i četvrtog meseca, jer ako tada stekne neku traumu, recimo, uplaši se vožnje kolima ili snažnog zvuka, to se kasnije neće ispraviti.

Ova specijalizovana jedinica ima trenutno nemačke i belgijske ovčare, ptičare, poput mađarske vižle ili epanjel bretona, rotvajlera... Imali su i mešance, koji su se pokazali dobro. Trenutno, osim ovog legla štenaca od dva meseca imaju i jedno leglo staro svega 20 dana.

Pripadnici PB, Čete vodiča službenih pasa, testiraju i biraju pase i za potrebe drugih organizacionih jedinica MUP, a vodiči iz tih jedinica dolaze u PJP PB sa službenim psima na obuku i doobuku.

Osnovna obuka traje šest meseci, svakodnevno. Treninzi slede tokom celog radnog veka psa, sve do zaslužene penzije. A radni vek službenog psa traje sve dok je fizički i mentalno zdrav i dok su mu refleksi dobri. To bude najčešće osam do 10 godina, a nekad i duže. Kad komisija proceni da je pas "zreo" za penziju, on nekada ostane u jedinici do kraja života i njegov dugogodišnji vodič o njemu brine, a nekada ga i usvoji.

- Najbolje rezultate pas pokazuje između treće i sedme godine, tada je najzreliji i fizički najjači - dodaje Pejčić. - Najduže traje obuka istražnih pasa i njihovi vodiči su u konstantnoj edukaciji, jer se na terenu pojavljuju novi bezbednosni izazovi. Ovi psi moraju da budu stabilni i bez nervoze i nesigurnosti.

RID MEDA STIGAO KAO POKLON

PEJČIĆ je 10 godina proveo sa psom Rid Medom. Ovaj pas je bio poklon, stigao je iz jedne porodice koja je imala decu. Kada je jednom prilikom s kolegom otišao na intervenciju, u Blok 70, na Novom Beogradu, u stanu su zatekli supružnike kako se strahovito svađaju i bebu koja neutešno plače na krevetu. Pas se popeo, legao pored bebe i smirio je, dok su policajci uzimali izjave od bračnog para. Kada je trebalo da krenu, Meda nikako nije hteo da se odvoji od deteta. Srećom, pojavila se komšinica sa ženskom pudlom, koja mu se dopala, pa je ipak na kraju pošao za njom.

Od 1992. godine, otkad je Pejčić u Policijskoj brigadi, tridesetak pasa otišlo je u penziju. Jedan je sa njima ostao punih 16 godina. U intervencijama su posebno uspešni bili Kiki, Hulk, Brando, Rid, Zevs, Roni...

Razlika između nekadašnjih obuka i današnjih razlikuje se po pristupu.

- Sada veću ulogu ima motivacioni faktor (igračke i hrana), dok se ranije sa psima čvršće i strožije radilo. Sada je emotivna vezanost psa i vodiča daleko veća. U stanju smo da izmenimo po nekoliko parova, dok se ne nađu pravi vodič i pravi pas. Ranije su vodiči dobijali jednog psa i trenirali ga, nezavisno od toga da li su jedno drugom "legli". Ovaj koncept pokazuje veću uspešnost. Odnos sa psom je i hranjenje, igra, briga, ali ima i težih zadataka, npr. na utakmicama i sa navijačkim grupama, kada se koristi puno pirotehnike, kada nas gađaju predmetima. Pas mora da veruje vodiču. Samo tako će zaštiti i njega i kolegu pored, a i vodič će štititi psa - konstatuje Pejčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)