PARIZ U NEGOTINSKOJ KRAJINI: Stanimir podigao Ajfelovu kulu u svom dvorištu u Urovici (FOTO)

S. M. JOVANOVIĆ

21. 07. 2023. u 14:30

STANIMIR Negrilić (77), stolar iz Urovice kod Negotina, podigao je u rodnom selu Ajfelovu kulu u znak sećanja na kvart u Parizu u kojem je skoro četiri decenije živeo s pogledom na najveći simbol Francuske.

ПАРИЗ У НЕГОТИНСКОЈ КРАЈИНИ: Станимир подигао Ајфелову кулу у свом дворишту у Уровици (ФОТО)

Foto: S.M.Jovanović

Ajfelova kula u Urovici, verna replika imenjakinji iz Francuske, mami znatiželju prolaznika ne samo iz ovog negotinskog sela, nego i turista na putu ka Vratnjanskim kapijama, već skoro dve decenije.

Tu ju je u svom dvorištu, od aluminijuma napravio Stanimir Negrilić, francuski penzioner i majstor svog zanata. U Francuskoj je kao stolar stekao penziju, u Srbiji sada provodi svoje penzionerske dane uživajući u pogledu na kulu koju je 1889. za Svetsku izložbu, povodom stogodišnjice francuske revolucije sagradio Gistav Ajfel.

-Moja je visoka 3,3 metra i verna je replika Ajfelove koja je visoka 330 metra. Sagradio sam je svojim rukama od aluminijuma, da se ne farba, da se ne rđa. Radio sam na njoj skoro mesec dana, ručno sekao svaki komad – ponosan je Stanimir.

Urovica ima oko 2.600 meštana, od kojih bar dve hiljade živi i radi u zemljama zapadne Evrope, pretežno u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Francuskoj, gde stasava već četvrta generacija Urovičana. U Francusku je ovaj Urovičanin, kao i brojni njegovi zemljaci, otišao daleke 1969. jer u zavičaju, veli, nije imao posla.

-Šta da kažem, zbog para sam otišao, a vratio sam se kad sam dobio penziju jer sam ovde svoj na svome, tu sam se rodio, odrastao, tu sam i kuću podigao. Odlazim u Pariz nekoliko puta godišnje, ali ovo je ovde moje. Nije lako živeti u tako velikom gradu kao što je Pariz - dodaje.

Foto: S.M.Jovanović

Stanimir Negrilić

Ipak, Ajfelova kula u dvorištu rodne Urovice blaži mu nostalgiju za Francuskom u kojoj mu žive deca i unuci, pa je njegova Ulica Svetozara Markovića i kućni broj 53 postao i prava atrakcija.

-Zaustavljaju se autobusi, izlaze ljudi, gledaju je, slikaju. Kaže mi jedan mladić: Je l' možemo da se slikamo, da kažemo da smo bili u Parizu. Dolaze, sviđa im se – kaže Negrilić koji je svojom Ajfelovom kulom u Urovicu uspešno uneo delić Pariza, oduševljavajući i komšije, ali i gotovo svakodnevne posetioce svojim neverovatnim dostignućem podignutim za sećanje na dane u gradu u kojem je proveo čitavu svoju mladost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)