U NORVEŠKOJ VRUĆINE, A U SRBIJI PROVALA OBLAKA: Svi se pitaju kada i nama stiže pravo letnje vreme

Novosti onlajn

16. 06. 2023. u 16:21

OVOGODIŠNjA prva polovina juna jugu Evrope doneo je vreme nalik jesenjem, a severnom nalik pravom letnjem.

У НОРВЕШКОЈ ВРУЋИНЕ, А У СРБИЈИ ПРОВАЛА ОБЛАКА: Сви се питају када и нама стиже право летње време

Foto: Printskrin/www.meteociel.fr

Nakon vrlo svežeg i kišovitog maja i dosadašnjeg dela juna protiče u znaku skoro svakodnevnih kiša i jakih pljuskova sa grmljavinskim olujama. Mnogi predeli Srbije na udaru su poplava i bujica, a slična situacija očekuje se do subote, uz novi talas veoma obilnih padavina.

Za ovakvo vreme zaslužen je visinski ciklon sa centrom iznad centralne Evrope, a istovremeno i centar ciklona iznad Jonskog mora. Ovakva sinoptička situacija nad Srbijom pored toga što uslovljava veoma obilne padavine, uslvoljava i svežije vreme za ovo doba godine.

Danas se temperature kreću oko skoro jesenjih 15-20°C, a toplije je samo na severu Vojvodine, jer je tamo suvo sa sunčanim intervalima, a temperature su do 25°C.

I dok je naše područje među najsvežijim u Evropi, na severu Evrope, ali i od Atlantika do Rusije preovladava pravo leto, uz temperature od 25 do 30°C. Danas je na Skandinavskom poluostrvu toplo kao na jugu Grčke i Španije, pa tako temperature na jugu Norveške prelaze i 30°C, što je i više nego retko za severni deo Evrope, čak i tokom najtoplijeg dela leta.

Maksimalna temperatura u Oslu biće danas  je dostigla 32°C. Koliko je toplo, govori i podatak da je prosečna maksimalna temperatura za jun 20°C, a tokom jula 22°C.

Sa današnjih 30-31°C, Oslo je danas i najtoplija evropska prestonica, pri čemu je toplija i od Atine i Rima.

Toplotni talas proširo se na veći deo Skandinavije, uz temperature od 25 do 32°C, a vrlo toplo je i na obali Norveškog mora, u Bergenu je čak 26°C, a plaže su prepune kao na Mediteranu. Međutim, temperatura mora i okeana uz ovaj deo Norveške je 12°C, što vodu čini ledenom za kupanje. Kako je reč o predelima koji se nalaze nedaleko od polarnog kruga, ova temperatura za vodenu površinu vrlo je visoka, zahvaljujući Golfskoj struji, jer da nije ne, obala Norveške bila bi uz obalu Britanije okovana ledom i santama.

Dakle, danas je na severu Evrope toplo kao na Mediteranu, a vrlo toplo vreme očekuje se i narednih dana, uz temperature i preko 30°C, a Oslo će nekoliko dana zaredom zabeležiti temperature iznad 30°C.

Pored Lonodona i Pariza, Oslo je samo još jedan grad u nizu koji je pre Beograda i mnogo južnijih mesta u Evropi zabeležio prvih 30°C ove godine.

Od početka juna toplotni talas donosi ekstremno visoke temperature i Britaniji i Francuskoj, zapadu Nemačje, Holandiji i Belgiji, a temperature su dostizale 32°C. London i Pariz danima su beležili temperature od 30-31°C, a sve ovo čini da pojas severne, zapadne i istočne Evrope ovog juna beleže za 10 ak stepeni više temperature od proseka, dok su one na Balkanu, pa i i na jugu Italije i u drugim delovima centrlanog Mediterana niže i za 5 do 7  stepeni.

Danas, ali i sutra sever Evrope biće najtopliji deo kontinenta, dok će osim u našim predelima, najsvežije biti i u oblasti Alpa, Italije i centralnog Mediterana.

Do kalendarskog početka leta ostalo je manje od nedelju dana, a vreme u Srbiji nema ni nalik onom pravom letnjem.

Dobra vest je da se u nedelju stabilizacija vremena očekuje i u Srbiji, uz slabljenje ciklonske aktivnosti.

Od ponedeljka će Srbija biti pod uticajem termičkog grebena sa jugozapada, uz priliv osetno toplije vazdušne mase, pa će sledeće sedmice vreme u Srbiji biti sunčano i pravo letnje, uz temperature preko 30°C.

To će biti prve vrednosti od 30°C ove godine u Srbiji i to će biti jedan od najkasnijih perioda sa takvim temperaturama, odnosno jedan od najkasnijih perioda da se pojavi prvi tropski dan.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE AKCIJE SPASAVANjA - 75 osoba evakusiano tokom noći

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)