RUSKI BIZNISMEN POD LUPOM: Crnogorci zahtevaju da se pokrene istraga protiv Igora Lazurenka

V.K.

09. 06. 2023. u 14:10

LIDER Radničke partije Maksim Vučinić zatražio je danas od istražnih organa Crne Gore da pokrenu istragu protiv Igora Lazurenka, ruskog biznismena koji je, kao tvrdi, umešan ,u sumnjivu privatizaciju hotela „Avala“ i „Bjanka“ i kupovinu najprestižnijih parcela na Luštici i Svetom Stefanu.

РУСКИ БИЗНИСМЕН ПОД ЛУПОМ: Црногорци захтевају да се покрене истрага против  Игора Лазуренка

Foto: B. D.

Iako je bezbednosna situacija u Crnoj Gori narušena ozbiljnim geopolitičkim promenama i uz to još su na snazi sankcije prema građanima Rusije, s druge strane , sumnjivi ruski biznismeni – lica sa međunarodnih poternica slobodno se šetaju i koriste, uz zaštitu nekih policijskih struktura, naš diplomatski pasoš, baveći se  kriminalnim aktivnostima– izjavio je danas  Vučinić, dodajući  da je Igor Lazurenko, čije ime se veže za još neistraženu sumnjivu privatizaciju dva hotela kao i kupovinu skupocenog zemljišta na crnogorskom primorju „iako je bezbednosno interesantna osoba, u milosti crnogorskih i pravosudnih organa“.

– Nadležni organi moraju pokrenuti istragu o korupciji i i pranju novca koje su pratili privatizaciju hotela „Avala“. I o tome moramo  do kraja dovesti  priču – kazao je Vučinić.

On je podsetio da se u Skupštuini Crne Gore dugo nastojalo da se održi sednica Odbora za praćenje i kontrolu postupka ove privatizacije „međutim, imali smo opstrukciju tadašnje parlamentarne opozicije i ta priča nije mogla da se dovede do kraja“.

– Ono što je zabrinjavajuće, i dalje crnogorski pravosudni organi ostaju nemi na tu spornu privatizaciju koja se dogodila 2004. godine – istakao je lider Radničke partije, podsetivši da je hotel „Avala“  pre 19 godina prodat kompaniji „Bepler i Džejkobson“ u vlasništvu Igora Lazurenka, dok su ceo privatizacioni postupak pratile veoma sumnjivo delovanje Saveta za privatizaciju čiji je predsednik bio tadašnji premijer Milo Đukanović.

-SDT i drugi nadležni organi moraju pokrenuti  istragu u vezi Lazurenka zbog korupcije i pranje najmanje 100 miliona dolara u Crnoj Gori, kazao je Vučinić.

On je istakao da što pre treba oduzeti nelegalno stečenu imovinu i hitno usvojiti i primeniti novi zakon koji je sada u Parlamentu na raspravi.


– U slučaju da na sudu dokaže da se radilo o pranju novca, ova imovina može da se iskoristi za formiranije Socijalnog fonda podrški siromašnih građana i radnika žrtava tranzicije u Crnoj Gori – poručio je Vučinić.
On je pozvao nadležne organe da se provere navodi da je Lazurenko imao korupcijske veze u Minustarstvu finansija kada je kupovao državnu imovinu i, takođe da se provere njegove korupcijske veze u policiji, koje su mu onogućile ulazak u Crnu Goru bez evidencije preko Albanije.
– Crna Gora mora da se obrati nadležnim organima u Rusiji za sproveđenje istrage o izvorima novca Lazurenka i pranja 100 miliona evra u našoj zemlji – poručio je Vučinić i kazao da „ako bude potrebno i ako niko neće ja ću lično poslati dopis Ruskoj ambasadi“.

Kroz delovanje Saveta pokušavalo se da se omogući ta, po građane i Crnu Goru,  veoma štetna privatizacija. A pošto to, ipak, nije moglo da stane u okvire izvršne vlasti, tom procesu se priključio i deo sudske vlasti, naveo je Vučinić.

Sestra Mila Đukanovića Ana Đukanović koja je tada bila predsednica Veća Višeg suda je dosudila da firma „Bepler i Džejkobson“, čija ponuda je bila drugorangirana, kupi „Avalu“ za 3.2 miliona evra, iako je država procenila ovaj hotel za duplo viši iznos, a koji je nudila danska firma. I pred toga Savet za privatizaciju i Vlada tada su se opredelile da se hotel proda sumnjivoj firmi, podsetio je Vučinić.

– Dakle, imali smo privatizaciju koju je pratila bez sumnje korupcija. A tadašnji gradonačelnik Budve oprostio je dva miliona evra komunalnih usluga firmi koja je kupila hotel. Za sve to vreme pravosudni organi ostali su nemi, a Vesna Medenica tada Vrhovna državna tužiteljka odbila je sve prijave oko te sumnjive privatizacije – naveo je Vučinić.

Lazurenko je u međuvremenu nastavio kriminalne aktivnosti pranja novca u Crnoj Gori, tvrdi Vučinić.

On je pozvao nadležne organe da se „konačno uhvate svog posla“ i prcesuiraju odgovorne za slučaj Lazurenko ali i sve slične slučajeve.

– Neophodno je da naši istražni organi otkriiju njegove korupcionaške šeme koje su mu omogućile da kupuje vredno zemljište, kako i da otkriju kako je moguće da ima delova policije koji mu omogućavaju da ima diplomatski imunitet – poručio  je  predsednik Radničke partije Maksim Vučinić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)