DODATNI OPREZ ZA SLIV SAVE Hidrolog Vladiković: U narednih 15 dana se ne očekuje značajnije poboljšanje vremenskih prilika

Novosti online

07. 06. 2023. u 09:29

UMESTO da uživamo u suncu i toplom vremenu, meteorolozi kažu da će nas sve do kraja juna pratiti kiša. Hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković kaže da ćemo najmanje naredne tri nedelje imati nestabilnosti.

ДОДАТНИ ОПРЕЗ ЗА СЛИВ САВЕ Хидролог Владиковић: У наредних 15 дана се не очекује значајније побољшање временских прилика

Foto: V. M.

Protekli vikend i početak ove nedelje nije doneo stabilizaciju vremena u Srbiji. Nova izlivanja bujičnih tokova juče ponovo u Vrnjačkoj Banji, zatim Aleksandrovcu, šabačkom i jagodinskom kraju.

Dejan Vladiković kaže da najnoviji hidrološki podaci pokazuju da se u tim regionima polako smiruje situacija.

- Nažalost, naša hidrološka upozorenja su se obistinila, jer mi smo jako dugo pod uticajem te nestabilne i vlažne mase i ono što komplikuje dodatno situaciju je što je ona slabo pokretna, jer kada imate neke druge nepogode one budu i prođu - dodaje Vladiković.

Ukazao je i da se u narednih desetak, 15 dana ne očekuje neko značajnije poboljšanje vremenskih prilika. Ističe i da su na vreme upozorili na ove padavine i da se poboljšao kvalitet meteoroloških i hidroloških prognoza.

Foto: Printskrin/ RTS

Poručuje da ćemo zbog klimatskih promena i u budućnosti imati sve češće i sve intenzivnije padavine i vrlo često smenjivanje u toku par meseci dva ekstrema – jako visoke vode, bujice i velike probleme i posle par meseci nagli sušni period.

Navodi i da svi pitaju može li da se ponovi 2014. godina, a Vladiković poručuje da ne.

- Tada je to bilo mnogo izraženije i što se tiče količine i što se tiče da je to bio četvrti talas, pa su bile one katastrofalne posledice - objašnjava Vladiković.

Na slivu Save mogući neki novi porasti

Govoreći o slivu Save, kaže da je važno da se čiste kanali.

- Što se tiče sliva Save, tu su mogući neki novi porasti, ne kao prethodni. Ono što je karakteristično je što će tu biti jako dugo visok vodostaj - navodi Vladiković.

Ističe da je za čitav sliv Save potreban dodatni oprez.

- Tu imamo i Drinu koja stiže i bosanske pritoke iz oba entiteta i jako nezgodnu reku Kupu u Hrvatskoj - poručuje Vladiković.

- Tako da se očekuje u naredne dve do tri nedelje da će Sava konstantno biti u domenu srednje visokih vodostaja - dodaje.

Kada je reč o Babušnici i tom delu Srbije, navodi da postoji opasnost od bujičnih poplava, jer tu imamo reku Nišavu sa puno pritoka, kao i Vlasinu i reku Veternicu.

- Tako da je tu neophodan oprez najmanje sledeće dve-tri nedelje, jer će se ponavljati slične epizode. Imaćete sitauciju da je na jednoj lokaciji potpuno suvo, a 15 kilometara vazdušnom linijom padne od 50 do 80 milimetara, što za taj region predstavlja tromesečnu količinu padavina - navodi Vladiković.

Govoreći o izgledima u narednom periodu, kaže da ćemo najmanje naredne tri nedelje imati nestabilnosti.

- Najugroženija područja što se tiče poplava su zapadna, jugozapadna, centralna i jugoistočna Srbija - zaključuje Vladiković.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!