DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: Neće vam se svideti - Pljuskovi, oluje i nepogode će obeležiti period pred nama

Novosti online

31. 05. 2023. u 19:16

POSLEDNjIH mesec dana u Srbiji vremenske prilike su vrlo nestabilne, i prema najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila, ovoga puta sa proračunima do kraja juna - nestabilnosti se nastavljaju.

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Неће вам се свидети - Пљускови, олује и непогоде ће обележити период пред нама

Foto: M. Anđela/K. Mihajlović

Do vikenda će biti izuzetno nestabilno uz česte pljuskove sa grmljavinom i lokalne nepogode, za vikend i početkom sledeće sedmice je moguća umerena stabilizacija uz ređe pljuskove, ali će posle 6. juna verovatno ponovo biti vrlo nestabilno, piše Blic.

I dugoročne prognoze za jun sugerišu relativno sveže i izrazito nestabilno vreme.

- Narednih dana pod uticajem visinskog ciklona i dalje će biti veoma nestabilno. Sve do vikenda treba očekivati česte i jake grmljavinske pljuskove, dok će biti povoljnih uslova i za vremenske nepogode i da na za kratko vreme na malom prostoru padne više od 30 mm taloga uz pojavu tuče ili grada, jakog sevanja i olujnog vetra – kaže Marko Čubrilo.

Upozorava na pojavu urbanih poplava, izlivanje plitkih, bujičnih, tokova, pojavu vode na njivama kao i podrumsku vodu.

Naglašava da oblasti gde će se pljuskovi javiti nije moguće unapred predvideti i na njegovim kartama su zapravo zone gde bi oni po predviđanjima numeričkih modela trebali biti najčešći, ali s obzirom da se ovakvi razvoji formiranju i raspadaju za manje od pola sata, ne postoji matematički model koji ih može sasvim uspešno predvideti.

Nestabilnosti će generalno imati pravac premeštanja jug-sever sa manjim varijacijama, dok će u petak sa slabim hladnim frontom dolaziti i sa severozapada.

Dnevni maksimumi do kraja nedelje biće oko proseka, dok bi za vikend uz nešto ređe pljuskove i manji udeo vlage u atmosferi bili malo ispod proseka.

- Oko 5. juna biće stabilnije uz ređe pljuskove i maksimalne dnevne temperature do oko 27 stepeni Celzijusa, a vrlo je izgledno da već posle 7. juna sledi nov period vrlo nestabilnog vremena - kaže Čubrilo.

Dugoročno, dodaje, za sada sve do kraja juna, pa čak možda i početkom jula nema signala za dužu stabilizaciju i jače otopljenje i u koliko bi se trenutna projekcija ostvarila prvi deo leta bi mogao doneti čak relativno sveže i nestabilno vreme.

- Kako su ovo ipak vrlo udaljeni vremenski intervali promene su više nego izgledne, ali za sada barem do polovine juna teško može biti nekog dužeg, toplo i stabilnijeg perioda – zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO: PRIČE IZ SKUPŠTINE - Pisac Branislav Nušić bio je bibliotekar parlamenta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili