GRAĐANIMA OMOGUĆENO EFIKASNIJE GREJANJE: Ministarka Vujović obišla rekonstruisanu blokovsku toplanu u Osečini (FOTO)

Novosti online

31. 05. 2023. u 18:12

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je rekonstruisanu blokovsku toplanu u Osečini, gde je stara kotlarnica na ugalj i drva zamenjena novom na pelet i gde će biti povezan i novi toplovod, na koji će sada biti priključeno više od 60 domaćinstava i 7 privrednih objekata u 4 zgrade, na 4.500 kvadratnih metara.

ГРАЂАНИМА ОМОГУЋЕНО ЕФИКАСНИЈЕ ГРЕЈАЊЕ: Министарка Вујовић обишла реконструисану блоковску топлану у Осечини (ФОТО)

Foto: Jovana Rošul

- Kotlovi su bili toliko dotrajali da je svaki početak grejne sezone bio rizičan, značajno su uticali i na lošiji kvalitet vazduha. Nalazili su se u prizemlju stambene zgrade, pa je stara kotlarnica bila i nebezbedna. Realizacijom ovog projekta građanima je omogućeno efikasnije i ekološki prihvatljivije grejanje, bez čađi i štetnih čestica u vazduhu, kako je to bilo svih prethodnih decenija. Podsetiću vas da Ministarstvo iz godine u godinu sve više sredstava ulaže u zamenu starih kotlova u javnim ustanovama i individualnim ložištima, kao i da je Vlada Republike Srbije nedavno donela Zaključak kojim se svim javnim ustanovama preporučuje gašenje kotlarnica na ugalj, mazut i lož ulje u naredne dve godine. Zelena Srbija naš je cilj, a smanjenje aerozagađenja apsolutni prioritet - rekla je ministarka Vujović.

Ukupna vrednost projekta je 30,9 miliona dinara, a ove godine za sufinansiranje zamene kotlova ukupno je obezbeđeno 390 miliona dinara - 220 miliona za zamenu kotlova u javnim ustanovama i 170 miliona za zamenu u individualnim ložištima.

Ovo je jedan u nizu projekata koje Ministarstvo sprovodi u Osečini u saradnji sa lokalnom samoupravom. Pored zamene kotlova, tokom prethodne dve godine u Osečini su uklonjene dve deponije i na njihovim mestima izgrađeni su dečiji EKO parkovi, i to u Ulici cara Lazara i u stambenom naselju Pecka. Ukupna vrednost oba projekta bila je 10 miliona dinara. 

Planirano je da se do kraja godine realizuje i projekat „Da Osečina prodiše“ koji podrazumeva ozelenjavanje obilaznice oko mesta Varošica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

RIVALI GLEDAJU I NE VERUJU! Novak Đoković zaprepastio konkurenciju (VIDEO)