Koliko je teško samostalno postaviti zidne i podne obloge?

Novosti online

22. 05. 2023. u 20:00

POSTAVLjANjE zidnih i podnih obloga nije komplikovan proces, ali zahteva znanje, preciznost i adekvatnu podršku mašina koji omogućavaju pravilno isecanje i postavljanje materijala.

Колико је тешко самостално поставити зидне и подне облоге?

Foto: Free Images Pixabay

Ne morate angažovati majstora za ove radove, dobro proučite načine za postavljanja željenog materijala i krenite sa poslom. Moguće je da ćete biti nešto sporiji u svojim radovima, ali ćete zato uštedeti na dnevnicama, a vrlo je verovatno da ćete biti daleko pažljiviji jer posao radite za sebe i svoje potrebe.

Koji alat vam treba? Šta znati ako se postavlja kamen ili drvo? Kako da proces teče što lakše?

Dobra priprema je pola posla. Neka vaši novi podovi i zidovi blistaju i traju decenijama jer su obloženi pravilno. Pročitajte ove savete i uradite posao kao profesionalac.

Morate imati cirkular za drvo za precizno sečenje svih materijala

Svaki majstor mora imati adekvatan alat, a u slučaju obloga za pod i zid često je potrebno mašinama korigovati veličinu materijala da bi se milimetarski uklopile u dimenzije prostorije.

Od toga zavisi koliko će postavljeno trajati, da li će doći do odlepljivanja, savijanja, ispadanja…pa je važno znati da su neka ulaganja neophodna pa kada se nabavlja cirkular za drvo cena je opravdana i treba ga posedovati.

Na cirkularu za drvo se seču različiti materijali, samo se menjaju sečiva za njegovu preciznost. Postoji nekoliko modela i ako nemate potrebe da kupujete veliki, stoni cirkular za drvo cena je povoljnija ako nabavite ručni model.

Ručni cirkular je kompaktan, lako se prenosi i omogućava sečenje ne samo drveta već i kamena, pločica i svega drugoga pa će kao mašina pronaći najrazličitije namene za brojne građevinske poslove.

To znači da ako poželite da uradite još neke majstorske poslove, cirkular za sečenje je potreban u većini slučajeva i vredi ga kupiti.

Prirodni kamen – najlepša obloga podnih i zidnih površina

Bela, braon, šarena, crna, plava studenica… Suvi zid, karamela, crveni struganik, pirotski kamen, lomljeni struganik, studenica, karamela, mermer…. Kamen larisa, traventino, kašmir… Ovo je samo mali deo raznovrsne ponude koja služi za podno i zidno oblaganje unutrašnjih i spoljašnjih zidova.

Prirodni kamen se seče na štanglice, pravilne oblike, može da bude lomljen i odlično će se uklopiti u vašu zamisao o uređenju. Negde se uklapa milimetarski, negde između njih postoji veći razmak, ali uvek izgleda odlično, a svaka površina deluje lepše jer se koriste prirodni materijali.

Raspitajte se o dovoljnoj količini lepka i obavezno kupite 5% više kamena u odnosu na površinu na koju se postavlja zbog isecanja i korigovanja njihove veličine.

Postavljajte red po red, kamen po kamen i pre lepljenja pogledajte kako zapravo izgleda na toj poziciji. Prirodni kamen ima jedinstvene šare i boje pa je potrebno složiti ih onako kako vam se čini da je vizuelno najlepše. Dobićete savršene rezultate.

Postavljanje laminata je najlakši posao, ali se mora izvesti precizno

Laminat spada u najtraženije podne obloge koje imitiraju različite materijale. Pravi se od 80% drveta u središnjem sloju, a na površini je štampani papir koji ima dekorativnu ulogu.

Izuzetno je otporan, dekorativan, lako se postavlja, lako skida, nema lepljenja i nereda, a može dekorisati svaku prostoriju unutar nekog prostora.

Potrebne su vam letvice, folija koja se postavlja na pod, pre laminata i malo više kvadrata u odnosu na postojeću površinu.

Pazite na uklapanje šara ako laminat imitira pločice, brodski pod ili parket. Započnite postavljanje laminata iz jednog kraja i polako napredujte ka drugom.

Na krajevima će biti potrebno precizno seći laminat da bi se uklopio što bolje sa dimenzijom prostora, a kada se postave i lajsne on će biti lepo fiksiran i po ivicama i bez ugibanja će moći da se gazi.

Ovo su glavni saveti kako možete brzo i jednostavno dobiti oblogu po želji, koja će trajati decenijama, biće daleko jeftinija, ali i posebnija jer ste u njega uložili trud i svo vreme za oblaganje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)