SIVE PROGNOZE METEOROLOGA: Srbija u poslepodnevnim časovima na udaru oluje, stižu grmljavina i jake padavine

Novosti online

27. 05. 2023. u 13:09

NASTAVLjA se veoma promenljivo vreme, a atmosfera će i danas biti i više nego nestabilna.

СИВЕ ПРОГНОЗЕ МЕТЕОРОЛОГА: Србија у послеподневним часовима на удару олује, стижу грмљавина и јаке падавине

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Jučerašnji dan većem delu Srbije doneo obilne pljuskove sa grmljavinom, ali i jake grmljavinske oluje i nepogode.

Grad je pogodio pojedine lokacije, pri čemu je napravio šteteu u selima zapadne Srbije i zaustavio saobraćaj na auto-putu kod Jagodine, a grad je padao i u delovima Novog Beograda. Poseban problem u selima zapadne Srbije pravile su bujične poplave, pri čemu je u kratkom vremenskom intervalu palo preko 50, lokalno i do 80 mm kiše po kvadratnom metru.

Prema rečima meteorologa,Đorđa Đurića, obilni pljuskovi sa grmljavinom nisu juče zaobišli ni glavni grad.

Nakon današnjeg tmurnog jutra i prepodneva, uz vrlo sparno vreme, u drugom delu dana nad Srbijom će ponovo biti idealnih uslova za grmljavinske nestabilnosti.

U toku poslepodneva, a naročito pred kraj dana i tokom večeri u većem delu Srbije očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Nažalost, ponovo se ponegde očekuju grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. U tim predelima palo bi i preko 30 mm, lokalno i preko 50 mm kiše po kvadratnom metru, što bi dovelo do bujičnih poplava.

Dakle, pri ovakvim padavinama ne postoji opasnost od izlivanja većih i srednjih reka, već od veoma malih rečnih tokova i potoka, koji u kratkom vremenskom intervalu nabujaju i za nekoliko metara, naprave veću štetu i isto tako vrlo brzo se vrate u svoje tokove. Inače, pri normalnom toku, visina ovih tokova je neretko do čukljeva.

Ukoliko se ovakve obilne padavine pojave u gradskoj sredini, u tim predelima može doći do urbanih poplava, dakle, ne zbog izlivanja reka, već zbog nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Veliki oprez preporučuje se danas i u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, a najveći oprez savetuje se kod pojava grmljhavinskih uslova i da se vožnja prilagodi uslovima u saobraćaju i vremenskim uslovima.

Veoma slična vremenska situacija očekuje se i drugo dana vikenda, ali i do kraja maja, a pljuskovi sa grmljavinom i oluje biće svakodnevna pojava.

I danas, ali i do kraja maja, jutarnje temperature biće od 11 do 17°C, tokom dana od 22 do 26°C, što su vrednosti oko ili malo ispod proseka za kraj maja.

S obzirom na to da će zbog padavina biti povećana relativna vlažnost vazduha, očekuje se i veoma sparno vreme.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: SLIKA DANA: Terazijski tunel krcat ljudima dok kiša lije kao iz kabla

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima