MINISTARKA GRUJIČIĆ NAJAVILA: Zakon o hitnoj pomoći skoro gotov

Tanjug

25. 05. 2023. u 17:48

MINISTARKA zdravlja Danica Grujičić rekla je danas u Skupštini Srbije da se na izradi Zakona o hitnoj pomoći intenzivno radi i da je on skoro gotov.

МИНИСТАРКА ГРУЈИЧИЋ НАЈАВИЛА: Закон о хитној помоћи скоро готов

Foto N. Živanović

Grujičić je, odgovarajući na pitanje poslanika Milije Miletića iz poslaničke grupe Za pomirenje SPP-US S-DSHV za skupštinskom govornicom upitao u kojoj je fazi izrada Zakona o hitnoj pomoći, rekla i da je potrebno promeniti i Zakon o zdravstvenoj zaštiti, jer je zbog digitalizacije koja je u toku taj zakonski akt zastareo.

- Mi ćemo u samom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti postaviti osnovne principe i podzakonskih akata vezano za hitnu pomoć - rekla je Grujičić. 

Istakla je da nije moguće napraviti posebne zakone ili podzakonske akte za regulisanje rada svake medicinske službe.

Ministar bez portfelja zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština Ivica Tončev rekao je da su problemi lokalnih samouprava oduvek bili u slabije razvijenim opštinama.

- Formiranjem ovog ministarstva Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić pokazali su da razmišljaju o razvoju nerazvijenih opština. Najveći problem u tim opštinama je odlazak ljudi i nedostatak kadrova - rekao je Tončev odgovarajući na pitanje Miletića o stanju u lokalnim samoupravama.

Istakao je da je veliki problem u tome što nenamenski transferi lokalnim samoupravama nisu povećavani od 2014. godine, a da su u međuvremenu porasli nameti koje lokalne samouprave imaju.

- Takođe su i niske plate u lokalnim samoupravama. Mi sa malim platama dobrog inžinjera ili pravnika ne možemo zadržati - naveo je Tončev.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da tokom 2022. godine kroz aerodrom u Nišu prošlo 389.022 putnika što je za 166 odsto više nego 2021. godine. 

- U decembru 2022. godine imali smo 32.791 putnika. To za 113 odsto više nego decembra 2021. godine. U martu smo imali 30.595 putnika, a imali smo 21.765 putnika u martu mesecu 2021. godine - odgovorio je Vesić na pitanje Miletića koga je zanimalo da li će u narednom periodu biti većih ulaganja u niški aerodrom.  

Dodao je da je od početka ove godine pa do kraja marta bilo je 89.029 putnika, a da je u istom periodu 2021. godine bilo je 51.425 putnika, što je 73 odsto više.

- U toku je izgradnja nove zgrade na aerodromu. U tu zgradu biće uloženo ukupno 11 miliona evra - rekao je Vesić.

Vesić je istakao je da je dobijena i građevinska dozvola za rekonstrukciju piste.

- Ukupno od 2018. godine od kad je Vlada Srbije preuzela aerodrom u njega je uloženo više od 700 miliona dinara - naveo je Vesić.

Kako je rekao, sa izgradnjom novog terminala aerodrom u Nišu imaće kapacitet do 1.500.000 putnika godišnje.

- Srbija ove godine otvara 22 linije, prošle godine je otvoreno 15 linija. Očekujemo da završimo sa 3.000.000 putnika u Er Srbiji. To je mnogo bolje nego JAT koji je osambdesetih godina imao nekih pet miliona putnika, a ta zemlja je bila tri puta veća nego što je danas Srbija - rekao je Vesić.

Naglasio je da kada bude bio završen novi terminal na aerodormu Nikola Tesla u Beogradu njegov kapacitet će biti do 10 miliona putnika.

- Kako raste broj putnika u Beogradu tako će rasti i u Nišu i zato je važno da pripremimo kapacitete za 1,5 miliona putnika - objasnio je Vesić.

Dodao je da će raspisati konkurs za izradu studije koja bi trebalo da pokaže u kojim delovim Srbije je potrebno izgraditi aerodrome, ne samo putničke nego i kargo, kao i heliodrome.

BONUS VIDEO: PORUKA NADE I JEDINSTVA - Premijerka pozvala građane na skup u petak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima