SPASOVDANSKA LITIJA U ZNAKU REČI VLADIKE NIKOLAJA: NJegove mošti biće izložene u Vaznesenjskoj crkvi

Novosti online

23. 05. 2023. u 18:24

SRPSKA pravoslavna crkva (SPC) obeležava gradsku slavu Vaznesenje Gospodnje, Spasovdan, u četvrtak litijom od Vaznesenjskog do hrama Svetog Save.

СПАСОВДАНСКА ЛИТИЈА У ЗНАКУ РЕЧИ ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА: Његове мошти биће изложене у Вазнесењској цркви

Foto: Wikipedia

U hramu Svetog Save patrijarh srpski Porfirije služiće moleban i obratiće se okupljenima. Kako se navodi na sajtu SPC-a, ovogodišnja slava glavnog grada Beograda, Vaznesenje Gospodnje i tradicionalna Spasovdanska litija, zbog stradanja i gubitaka života mladih ljudi u gradskim opštinama Vračar i Mladenovac biće u znaku reči Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog "Molitvom izmolimo blagosloveni mir među ljudima".

Na čelu litije, koja će gradskim ulicama od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama krenuti 25. maja u 19 časova, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja, koji će biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva.

Kako se navodi, prethodnog dana, 24. maja, svete mošti vladike Nikolaja biće prenete u valjevski Saborni hram, odakle će posle molebana svečano u pratnji episkopa valjevskog Isihija krenuti ka Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, gde će biti dočekane u večernjim časovima pred praznično bdenje.

U Vaznesenjskom hramu mošti će biti i na sam dan praznika da bi u večernjim časovima u svečanoj Spasovdanskoj litiji bile prenete do hrama Svetog Save, gde će patrijarh srpski Porfirije služiti moleban i besedom se obratiti okupljenom narodu.

(Informer)

BONUS VIDEO:

APEL PATRIJARHA PORFIRIJA: Da se verom i molitvom, a ne sukobima i podelama obratimo Gospodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo