Planirajte ultrazvuk u trudnoći

Novosti online

27. 04. 2023. u 11:00

Iako se ne radi o bolesti, period trudnoće je posebno osetljiv i zahteva stalan medicinski nadzor. Praćenje trudnoće počinje od momenta kada se ustanovi i traje do porođaja. Zdravstveno stanje trudnice i ploda može da zahteva veći ili manji broj pregleda. Uobičajeno je da se pregledi obavljaju na svakih mesec dana, s tim da postoji nekoliko vrlo važnih gestacijskih nedelja u kojima treba obaviti detaljnije preglede. U nekim slučajevima, kada postoje indikacije, treba da se rade i češći pregledi.

Планирајте ултразвук у трудноћи

freepik.com

Prvi pregled

Na prvom pregledu treba da se ustanovi trudnoća. Poželjno je da se prvi pregled u trudnoći obavi između pete i osme nedelje. Budući da se prvi otkucaji srca mogu čuti sredinom šeste nedelje, bolje je prvi ultrazvučni pregled obaviti u sedmoj ili osmoj gestacijskoj nedelji.

Ultrazvuk u trudnoći je potpuno bezbolan pregled i ne zahteva nikakvu prethodnu pripremu izuzev pražnjenja bešike. 

Na prvom pregledu lekar će utvrditi postojanje trudnoće, zatim da se radi o materičnoj trudnoći, o jednom ili više plodova. Takođe, utvrđuje se tačna gestacijska starost ploda i termin za porođaj. Lekar će proveriti vitalnost ploda, a ako postoje sumnje na neki od poremećaja pacijentkinja se upućuje na dalju dijagnostiku.

Nakon utvrđivanja trudnoće, između 11. i 14. nedelje radi se detaljan ultrazvuk na osnovu koga se zaključuje o morfologiji formiranih organa fetusa. U tom periodu često može da se otkrije i pol sa velikom sigurnošću. 

Dabl test

Između 12. i 14. nedelje trudnoće radi se detaljan ultrazvučni pregled sa laboratorijskim ispitivanjem krvne slike i hormona koji se naziva Dabl test. Test je namenjen ranom utvrđivanju postojanja urođenih anomalija kod fetusa i pokazao je veliku pouzdanost. Kada se utvrdi da postoje povećani rizici od prisustva anomalija trudnica se šalje na amniocintezu. 

Ekspertski ultrazvuk

Jedan posebno bitan pregled je ekspertski ultrazvuk koji se obavlja između 22. i 24. gestacijske nedelje. Zove se ekspertski jer ga obavljaju isključivo lekari koji su posebno obučeni za ovu vrstu pregleda. Na njemu se detaljno posmatra struktura i funkcionalnost svih unutrašnjih organa ploda, kao i protok krvi kroz pojedinačne organe i tkiva.

Ukoliko postoji neki problem u razvoju ili opasnost po život ploda to se otkriva najčešće na ekspertskom ultrazvuku. 

U odnosu na druge preglede u trudnoći, ekspertski pregled traje nešto duže jer je vrlo detaljan. Ukoliko ima potrebe mogu se koristiti i napredne funkcije na ultrazvučnom aparatu poput 3D i 4D prikaza. 

Praćenje trudnoće u poslednjem trimestru

Uobičajeno je da se u trećem trimestru ultrazvučni pregledi rade na svakih mesec dana (u 28. 32. i 36. nedelji) ukoliko je sve u redu. Ako ima razloga za češće praćenje lekar će to naglasiti. Uobičajeno je da se prate pokreti i veličina ploda, položaj ploda i posteljice u materici, rad srca, protok krvi kroz pupčanik i količina plodove vode. 

Uz 3D i 4D tehnologiju moguće je videti uživo kako se beba pomera u majčinom stomaku, pa čak i kakve grimase pravi. Ti momenti su posebno dragi budućim roditeljima i mogu se zabeležiti na CD-u. 

Pregled pred porođaj

Kada trudnica uđe u deveti mesec često se, pored uobičajenog CTG merenja, radi i ultrazvučni pregled kako bi se pratili parametri koji najavljuju porođaj. To je naročito slučaj sa rizičnim trudnoćama. 

Da bi trudnoća protekla uredno i spokojno za mamu i bebu, preporučljivo je da izaberete mesto i lekara od poverenja koji će pratiti trudnoću. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)