NADAMO SE PRAVDI, RANE SU NEIZLEČIVE: Otac i brat vojnika Nedžmedina Osmanija ubijenog u Sloveniji 1991. za "Novosti"

D. Matović

28. 04. 2023. u 19:00

POSLE 32 godine saznao sam šta se dogodilo mom sinu Nedžmedinu Osmaniju. Nisam znao kako se tog 29. juna 1991. ugasio njegov, kao i životi drugih vojnika, Branka Sedlara i Slobodana Pantelića. O okolnostima njihovog stradanja nije bilo informacija. Sad kad znamo, nećemo se zaustaviti dok krivce ne izvedemo pred lice pravde.

НАДАМО СЕ ПРАВДИ, РАНЕ СУ НЕИЗЛЕЧИВЕ: Отац и брат војника Неџмедина Османија убијеног у Словенији 1991. за Новости

D.Matović

Ovako za "Novosti" govori Nedžadi Osmani, otac jednog od trojice pripadnika JNA koji su ubijeni kod graničnog prelaza Škofije, tokom sukoba u Sloveniji 1991. godine, koji je bio uvod u rat i raspad Jugoslavije.

Osmani je u Beograd došao sa mlađim sinom Kenanom. Oni su se juče sastali sa Snežanom Stojiljković, tužiocem za ratne zločine i njenim kolegama iz Službe za pomoć i podršku oštećenima i svedocima, jer postoje naznake da bi mogao da bude rasvetljen jedan od prvih ratnih zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije.

Tužilaštvu su dostavljeni novi dokazi. Reč je o video-kasetama na kojima su snimci kako su ubijeni vojnici - Branko Sedlar i Nedžmedin Osmani, i oficir Slobodan Pantelić. Iako su bile date bezbednosne garancije, oni su juna 1991. godine, ubijeni na prevaru, iz zasede. Na snimcima se mogu prepoznati i akteri zločina, četvorica pripadnika slovenačke milicije koji su pucali, kao i svi detalji bitni za rasvetljavanje događaja.

- Zahvalan sam tužiteljki i njenim kolegama što su nas primili. Nisu morali, ali tako rade dobri ljudi - kaže Nedžadi Osmani. - Prepoznali su našu bol. Patnju koju prenosimo iz dana u dan već 32 godine. Kada bi stavili na tas vage ljude iz Tužilaštva za ratne zločine, a na drugi ceo svet, prvi tas bi pretegao. Oni su tu ne samo za moje dete, već za svu nevinu decu koja su poginula. Od danas, oni su najveći prijatelji moje familije.

Teško je Nedžadiju da govori. Moli nas da ga pustimo da ćuti nekoliko minuta. Niz bore koje je dubila bol slivaju se suze.

- Bio je na odsluženju vojnog roka. Ni metak nije ispalio. U njega su pucali. Bilo je dogovoreno primirje - govori Osmani. - Raduješ se kad se rodi dete. Gledaš ga kako raste. Srećan si što je zdrav i može da ide u vojsku. Učiš ga da bude dobar sa svima. Ispratiš ga, a onda ga vrate u sanduku. Ne daj Bože nikome! Samo roditelji znaju kolika ja bol izgubiti dete.

U Sloveniju su, za svega nekoliko dana sukoba ubijena 44 vojnika i civila na službi u JNA, a ranjeno 189. Novi dokazi i istraga koju vodi Tužilaštvo, daju nadu da će počinioci prvih ratnih zločina u Jugoslaviji, odgovarati.

Tome se nada i Nedžadi, dok tamna senka prelazi preko njegovog lica.

- Zahvalan sam porodicama drugih vojnika koji su nastradali sa mojim sinom što su inicirali istragu - kaže. - Da nije bilo njih, ništa se ne bi desilo. Čovek kad ima kancer zna da mu nema spasa. Tako je i kad izgubi dete. Moja rana je neizlečiva.

Priča nam Nedžadi da je bio jedan od najveštijih majstora. Imao je svoju radnju. Sve što je zamislio, rukama bi napravio dok je njegov Nedžmedin bio živ. A, onda je stao:

- Moramo da budemo jaki i hrabri i da verujemo da ima pravde. Sad sam uveren da će ona pobediti i da će zločinci koji su ubili našu decu da odgovaraju. Ne govorim samo o svom detetu. Pravda je potrebna za svu decu koja su nevina nastradala.

Njegov sin Kenan seća se kako je rastao uz dve godine starijeg brata:

- Bio sam presrećan kad smo ga ispratili u vojsku. Moj brat, veliki brat, nedostaje mi mnogo. Tužićemo ubice i nećemo se zaustaviti.

Ubijeni dok su išli po hranu?

O TAČNIM okolnostima stradanja vojnika u Sloveniji, nema mnogo informacija. Izjave su Tužilaštvu dali i članovi porodica ubijenih, među njima i brat kapetana Pantelića, koji tvrdi da su ubijeni iz zasede tokom pokušaja da preuzmu hranu iz obližnje karaule JNA.

- Nije to jedan učesnik, koji su ti zločinci ubili mog brata i dvojicu vojnika, to mi je želja da saznam. I hoću da ova država naša sadašnja, što kažu prosto rečeno, istera delo na videlo - govorio je Petar Pantelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave