RUMUNSKI PATRIJARH DANILO ODLIKOVAO SRPSKOG VLADIKU: Nastavljamo da gradimo prijateljske odnose naše dve crkve i naših naroda

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

28. 03. 2023. u 15:46

EPISKOP budimski i administrator temišvarski, vladika Lukijan, sastao se danas sa rumunskim patrijarhom Danilom u dvoru Patrijaršije u Bukureštu.

РУМУНСКИ ПАТРИЈАРХ ДАНИЛО ОДЛИКОВАО СРПСКОГ ВЛАДИКУ: Настављамо да градимо пријатељске односе наше две цркве и наших народа

Foto: Srpska eparhija bumiska

Tom prilikom su razgovarali o položaju srpske manjinske zajednice i Srpske pravoslavne crkve u okviru Rumunije, kao i o mogućnostima daljeg razvoja i unapređenja.

- Vladika se pohvalio dobrim odnosima sa arhijerejima Rumunske pravoslavne crkve, koji se nalaze na prostoru koji pokrivaju Budimska i Temišvarska eparhija SPC. Takođe, preneo je patrijarhu Danilu pozdrave Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija – saopšteno je iz Srpske pravoslavne eparhije budimske.

Foto: Srpska eparhija bumiska

 

Patrijarh Danilo odlikovao je tom prilikom vladiku Lukijana za višedecenijski predani rad i negovanje tradicionalno dobrih odnosa između naše dve pomesne crkve na teritoriji republike Rumunije.

Uručio mu je Patrijaršijski orden za arhijereje, dok su arhijerejski zamenik protojerej-stravrofor Marinko Markov i protosinđel Varnava Knežević, koji su bili u pratnji vladike, odlikovani Patrijaršijskim ordenom za sveštenoslužitelje u vidu naprsnog krsta.

- Vladika je zablagodario na ukazanoj časti, koja ga obavezuje da nastavi putem izgrađivanja prijateljskih odnosa dve crkve i dva prijateljska naroda – dodaje se u saopštenju.

Patrijarh Danilo je iskoristio priliku i da sa vladikom Lukijanom razgovara o istorijskom pomirenju Srpske i Makedonske pravoslavne crkve, koje je dovelo do izdavanja Tomosa o autokefalnosti MPC od strane Srpske pravoslavne crkve.

Po blagoslovu rumunskog patrijarha, vladika Lukijan je u patrijaršijskoj katedrali služio pomen blaženopočivšem patrijarhu Teoktistu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe