TUGA I ČEKANJE IMAJU OBLIK SATA: Porodice nestalih i poginulih tri decenije nose teško emocionalno breme

V.C.S.

27. 03. 2023. u 13:17

ČLANOVI porodica nestalih i poginulih izložiće oslikane radove u okviru izložbe "Slike i sećanja", koja će sutra biti otvorena u Kući kralja Petra, u Beogradu. U radu je učestovalo 15 porodica čiji su članovi nestali/ubijeni na prostoru Hrvatske devedesetih i jedna porodica čiji je nestanak vezan za prostor Kosova i Metohije.

ТУГА И ЧЕКАЊЕ ИМАЈУ ОБЛИК САТА: Породице несталих и погинулих три деценије носе тешко емоционално бреме

FOTO: Arhiva novosti

Radovi su oblika sata i, kako kažu u Udruženju porodica "Suza", simbolizuju teško breme čekanja, ali ujedno i ilustruju ljudsko dostojanstvo, identitet, sećanje i pomirenje. Rezultat su projekta "Podrška porodicama nestalih - memorijalizacija", realizovanog u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.

FOTO: Arhiva novosti

Spomen soba Udruženja "Suza"


Članovi porodica nestalih i dalje žive u stanju prolongirane neizvesnosti i mnogi od njih misle i osećaju da je njihova patnja i dalje neprepoznata. Iscrpljujuću patnju i emocionalni teret, porodice nestalih dostojanstveno i tiho podnose skoro tri decenije.
- Program teži da istina i pravda o žrtvama srpskog naroda u ratovima devedesetih bude obelodanjena, kako bi se uspostavila povoljnija klima u široj društvenoj zajednici, što bi, opet, omogućilo porodicama žrtava da lakše ostvaruju osnovna ljudska prava, da se ekshumiraju sve grobnice nastale toom rata, da budu pronađeni i identifikovani nestali - navode u Udruženju "Suza".
Izložba slika je, objašnjavaju, svojevrstan vid memorijalizacije i izraz lepih sećanja na drage članove porodica koji su nestali/poginuli. Slike i objekti, simboličnog izgleda sata, imaju psihološku komponentu povezivanja sa nestalom osobom, oslobađanja od unutrašnjih tenzija zaglavljenih i zaleđenih u trenutku gubitka dragih osoba, kojima na ovakav način prestaje tretman NN lica i vraća im se identitet, imaju notu psihološke podrške...

FOTO: Arhiva novosti

Parastos žrtvama Oluje


Cilj projekta je: uticaj na relevantne institucije da se rasvetle sudbine nestalih; zastupanje interesa porodica radi ostvarenja njihovih prava; negovanje kulture sećanja; aktuelizacija ponovnim postavljanjem na dnevni red i pred javnost teme o nestalima/poginulima, o stradanju pripadnika srpskog naroda na području Hrvatske za vreme ratnih sukoba, devedesetih godina prošlog veka, sa ciljem buđenja svesti šire društvene zajednice; unapređivanje umrežavanja i saradnja sa relevantnim organizacijama i institucijama memorijalizacija; dostojanstveno odavanje počasti žrtvama rata; pružanje adekvatnih informacija o samom procesu identifikacije i Zakonu o nestalima...
Izložba se realizuje uz podršku i saradnju sa udruženjem Građanske inicijative, kroz projekat "Tragovima sećanja", MKCK, Gradskom opštinom Savski venac, Dečijim kulturnim centrom "Majdan" i Kućom kralja Petra Prvog.
Udruženje porodica nestalih i poginulih "Suza" nedavno je objavilo i drugu knjigu ispovesti "Kad čekanje i neizvjesnost uspore ritam života".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana