ŠEST EPIDEMIJA U MARTU: Stomačni virusi haraju u vrtićima u Beogradu

Tanjug

27. 03. 2023. u 08:37

U vrtićima u Beogradu tokom marta registrovano je šest epidemija uzrokovanih stomačnim virusima, sa ukupno 83 obolele dece.

ШЕСТ ЕПИДЕМИЈА У МАРТУ: Стомачни вируси харају у вртићима у Београду

Foto M. Anđela

Najčešći simptomi su malaksalost, mučnina, povraćanje, dijareja i povišena telesna temperatura.

- Podaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da je povećan broj prijavljivanja obolelih od stomačnih virusa, naročito u dečijim kolektivima predškolskim ustanovama. Tokom marta ukupno je registrovano šest epidemija u kojima je obolelo 83 dece. Od toga četiri epidemije su bile uzrokovane rotavirusom, a dve adenovirusom - rekla je danas epidemiolog Slavica Maris, načelnica jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Uglavnom u kliničkoj slici, kako je navela, dominira mučnina, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, a može se javiti i povišena temperatura.

- Uobičajeno simptomi traju dan ili dva, ali mogu i duže da traju. Zbog povećanog gubitka tečnosti može doći i do dehidratacije, pa je neophodna u hospitalnim uslovima nadoknada elektrolita - rekla je dr Maris.

- Ne postoji kauzalna terapija, antibiotici se ne preporučuju, već samo simptomatska terapija. Ukoliko imate povišenu temperaturu, to je korišćenje lekova za snižavanje temperature, nadoknada tečnosti, kao i dijetalna ishrana - kazala je dr Maris.

Prema njenim rečima, broj zaraženih koronavirusom se povećava.

- Tokom marta ukupno je registrovano 15 epidemija koronavirusa, najviše u zdravstvenim ustanovama i to 13 i dve u ustanovama socijalne zaštite. Najčešće su to blaži simptomi - respiratorno curenje iz nosa, povišena temperatura i gušobolja - rekla je dr Maris.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!