POVEĆAVAJU ŠANSU ZA RAZVOJ ALCHAJMERA I PARKINSONOVE BOLESTI: Virusi mogu "pokvare" nervni sistem

I. K.

21. 02. 2023. u 21:00

ISTRAŽIVAČI američkog Nacionalnog instituta za zdravlje otkrili su međusobnu vezu između virusnih bolesti i povećane šanse za razvoj neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

ПОВЕЋАВАЈУ ШАНСУ ЗА РАЗВОЈ АЛЦХАЈМЕРА И ПАРКИНСОНОВЕ БОЛЕСТИ: Вируси могу покваре нервни систем

Foto Shutterstock

Zajedničko svim virusima jeste da izazivaju inflamatorni odgovor, jer organizam pokušava da se odbrani od napada. Ta odbrana može osim na kardiovaskularno i zdravlje pluća, loše da se odrazi i na nervni sistem.

Neurodegenerativna bolest utiče na centralni nervni sistem organizma, uključujući mozak. Takva stanja mogu da se odraze na određene telesne funkcije kao što su kretanje, ravnoteža, govor, razmišljanje i pamcenje.

U neurodegenerativne bolesti spadaju i demencija,multipla skleroza, amiotrofična lateralna skleroza , spinalna mišićna atrofija...

Trenutno ne postoji lek za neurodegenerativne bolesti. Lekari savetuju ljudima da modifikuju određene faktore rizika za ova stanja kako bi sprečili ili usporili njihovo napredovanje. Mnogima su na raspolaganju lekovi koji pomažu u lečenju i kontroli simptoma bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)