OSMOMARTOVSKI MARŠ ZA RADNA PRAVA: Jednake plate, regulisanje neplaćenog ženskog rada

V.C.S.

08. 03. 2023. u 12:50

OVOGODIŠNjI osmomartovski protestni marš za radna prava žena, koji organizuje Neformalna mreža ženskih i feminističkih organizacija, počeće danas, u 18 sati, na Trgu Slavija. Povorka kreće ulicom Kralja Milana, uz dva kraća zadržavanja na Studnetskom trgu i Trgu republike, i završava se u Prostoru Miljenko Dereta, u Dobračinoj ulici.

ОСМОМАРТОВСКИ МАРШ ЗА РАДНА ПРАВА: Једнаке плате, регулисање неплаћеног женског рада

FOTO: Arhiva novosti

Organizatorke su istakle i zahteve: da zakonske regulative osiguraju, a praksa potvrdi, radno vreme od maksimum osam časova dnevno, neradne praznike i vikende, pravedne i dostojanstvene plate i uslove rada. Zahtev je i da se nestandardni i novi digitalni oblici rada regulišu pravednim principima, da društvo osnaživanjem institucija i usluga socijalne i zdravstvene zaštite preuzme teret rada iz oblasti nege i brige, koji je do sada dominantno ostao ženski neplaćen rad i da institucije blagovremeno rade na prevenciji i adekvatnom reagovanju u slučajevima rodno zasnovanog nasilja.

Takođe konstatuju da svedočimo urušavanju stečenih radničkih prava i povećanju nezaposlenosti. Žene rade na manje plaćenim poslovima, sporije napreduju i imaju daleko veći teret.

Ujedno pozivaju na mir i apeluju na državu da pruži podršku svim žrtvama ratova, represije i prirodnih nepogoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama