TIPOVALI DELO PAJE JOVANOVIĆA? Ni posle dve godine nije rasvetljena pljačka Muzeja vožda Karađorđa, ukradeno neprocenjivo jevanđelje

J. ILIĆ

28. 02. 2023. u 13:06

NI posle dve godine is­trage nije otkriveno ko su pljačkaši koji su pohara­li Muzej vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu kod Velike Plane.

ТИПОВАЛИ ДЕЛО ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА? Ни после две године није расветљена пљачка Музеја вожда Карађорђа, украдено непроцењиво јеванђеље

Muzej u Radovanjskom lugu, Foto J. Ilić

Lopovi su u muzej ušli presekavši rešetke na prozorima, a odneli su jevanđelje staro sto godi­na, neprocenjive vredno­sti, kao i još nekoliko eksponata. Alarm, koji je povezan s policijom, nije se oglasio.

Upad u muzej dogodio se, kako se pretpostavlja, između 27. i 30. januara 2021. Muzej i crkva se, inače, nalaze na zabače­nom terenu, u šumi, na potezu Jaruga, desetak kilometara od Velike Plane.

U protekle dve godine istrage, policija nije ni na tragu počiniocima. Ni u Osnovnom tužilaštvu u Velikoj Plani nismo saznali šta se konkret­no radi na ovom slučaju. Tamo su nas obavestili da je "podneta krivična pri­java protiv N. N. učinioca, da je predmet formiran i upućen zahtev policijskoj stanici Velika Plana, koja radi na identifika­ciji učinioca krivičnog dela".

Nismo, međutim, dobi­li odgovore na postavlje­na pitanja šta je sve za dve godine konkretno predu­zeto kako bi se pljačka mu­zeja rasvetlila.

Ostale su sumnje da je na meti lopova bila iz­uzetno vredna slika Pa­je Jovanovića - portret vožda Karađorđa, koja nije bila u Muzeju jer je ranije poslata na re­stauraciju u Republički zavod za zaštitu spome­nika kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)