"NOVOSTI" SAZNAJU: Oni dobijaju odlikovanja za Sretenje

Lj. Begenišić

13. 02. 2023. u 21:37

PREDSEDNIK Republike Aleksandar Vučić, odlikovao je povodom Dana državnosti Republike Srbije - Sretenja, pojedince i institucije iz različitih oblasti kulturnog, privrednog, sportskog i društvenog života, a odličja će biti uručena prekosutra, na državnoj svečanosti.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Они добијају одликовања за Сретење

Foto: Z. Jovanović/P. Milošević/N. Paraušić/Arhiva Novosti/Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako "Novosti" saznaju, ukazom koji je potpisao predsednik Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je posthumno Siniša Mihajlović za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane, i postignute rezultate u oblasti sporta. Takođe, posthumno, istim ordenom odlikovan je i Kornelije Kovač za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.

Među odlikovanim su i umetnici: glumica Radmila Živković dobila je Sretenjski orden drugog stepena za naročite zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume. Zlatnu medalju za zasluge dobio je operski pevač Željko Lučić za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti operske umetnosti. Istu Zlatnu medalju dobio je i baletski igrač Konstantin Kostjukov za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti. Među nagrađenim umetnicima je i glumac Lazar Ristovski, kome je dodeljen Orden Karađorđeve zvezde za naročite zasluge i uspeh u javnim i kulturnim delatnostima.

Takođe, Sretenjski orden prvog stepena dobio je profesor dr Milovan Bojić za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti razvoja kardiovaskularne medicine.

Ordenom Srpske zastave prvog stepena nagrađeni su: Ričard Alen Grenel, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijeteljskih odnosa između Republike Srbije i SAD, kao i Sahil Babajev za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Azerbejdžan, ali i Stanislav Hočevar za istaknute zasluge i lični doprinos u širenju sloge, mira, duha tolerancije i verske saradnje...

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Vukov sabor u Tršiću, Mašinski fakultet u Beogradu, Narodni muzej Niš, Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor...

Sretenjski orden trećeg stepena dobili su Etnografski institut SANU, Institut za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Pozorište lutaka "Pinokio", Klinika za digestivnu hirurgiju - Prva hirurška Univerzitetskog kliničkog centra Srbije...

Odličja su dobile i obrazovne ustanove, pa je tako Sretenjski orden trećeg stepena dodeljen Gimnaziji "Veljko Petrović" iz Sombora, Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" iz Sočanice i Osnovnoj školi "Miladin Mitić" iz Lapljeg Sela, kao i Gimnazija "Žarko Zrenjanin" iz Vrbasa. Ovim ordenom nagrađeni su i filmski festivali - Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma "Martovski festival" i Filmski festival u Sopotu.

Zlatnom medaljom za zasluge nagrađeni su Streljački savez Srbije, Društvo matematičara Srbije, Fond za inovacionu delatnost, zatim diplomata Živadin Jovanović, fizičar dr Jakša Vučičević, dirigent Bojan Suđić, ali i modna kreatorka Verica Rakočević.

Osim  javnih ličnosti, odlikovane su i institucije, a među njima Biblioteka Matice srpske koja je dobila Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja, povodom 185 godina postojanja. Isto priznanje dobila je i Beogradska filharmonija za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti, povodom 100 godina postojanja. Ovim ordenom nagrađen je Balet Narodnog pozorišta u Beogradu za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti, povodom 100 godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara. Sretenjskim ordenom prvog stepena nagrađeno je Jugoslovensko rečno brodarstvo a. d. Beograd povodom 130 godina uspešnog rada, kao i Institut za sudsku medicinu "Milovan Milovanović" Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

JEDAN OD NAJBOLJIH IKADA: Ivan Miljković skoro neprepoznatljiv (FOTO)