DIGITALNO NASILJE NAD DECOM SVE ČEŠĆE: Čak 6.304 prijave stigle u Nacionalni kontakt centar

Novosti online

08. 02. 2023. u 13:14

ZBOG uvreda i nasilja na internetu, prijave stižu na različite adrese. Tako su Nacionalnom kontakt centru za pet godina stigle 6.304 prijave, "Net patroli" samo prošle godine oko 1.000, i taj broj svakodnevno raste.

ДИГИТАЛНО НАСИЉЕ НАД  ДЕЦОМ СВЕ ЧЕШЋЕ: Чак 6.304 пријаве стигле у Национални контакт центар

FOTO: Arhiva novosti

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je pre nepunih šest godina osnovalo Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, koji predstavlja jedinstveno mesto za pružanje saveta deci, roditeljima, nastavnicima i građanima uopšte u vezi sa bezbednošću dece na internetu kao i prijem i prosleđivanje prijava o štetnom, neprimerenom i nelegalnom sadržaju i ponašanju na internetu.

Na osnovu svake prijave formira se predmet koji se zavodi u centru ili prosleđuje nadležnim institucijama ukoliko se radi o krivičnom delu, vršnjačkom nasilju putem interneta, ili prekomernoj upotrebi digitalnih tehnologija. Centar je putem posebne aplikacije povezan sa MUP-om, odeljenjem za visokotehnološki kriminal, tužilaštvom za VTK, Ministarstvom prosvete, sa svim domovima zdravlja i svim socijalnim centrima u RS.

- I roditelji i deca prijavljuju sajber buling, zloupotrebu fotografija, hakovanje profila na društvenim mrežama kao i kontakt od strane predatora (pedofila). Takođe, sve više roditelja se obraća kada je u pitanju prekomerna upotreba interneta, odnosno zavisnost od igranja video-igrica. Putem besplatnog broja telefona 19833 se mogu obratiti ili putem platforme "Pametno i bezbedno", kao i na mejl bit@mtt.gov.rs, kako bi prijavili problem, dobili savet, ili tehničku podršku.

NKC osim što funkcioniše kao centar za prijave onlajn ugrožavanja dece, pruža i savete o korišćenju novih tehnologija i održava redovne prezentacija za decu, roditelje i nastavnike u školama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!