BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU: Deca su spretni korisnici, ali ne i kompetentni

Novosti online

07. 02. 2023. u 13:03

SVAKE godine 180 zemalja sveta se udružuje kako bi podigle svest o opasnostima i izazovima korišćenja interneta, posebno za decu. Naša zemlja se priključila juče konferencijom "Dan bezbednog interneta" 2023.", a glavne teme bile su vršnjačko nasilje i govor mežnje na internetu, kao i njegov uticaj na mentalno zdravlje mladih.

БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ: Деца су спретни корисници, али не и компетентни

Foto: Profimedia

Prema rečima Sleksandra Jovića, pomoćnika ministra prosvete deca današnjice jesu spretni korisnici interneta, ali ne i kompetentni.

- Da bi bili digitalno kompetentni moraju da imaju znanja, veštine i stavove, poznaje moguće kanale i principe komunikacije. Obrazovno okruženje mora da im pomogne da ovladaju savremenim tehnologijama. Internet je društveni fenomen, zato moramo decu da ojačamo da sa njega uzmu samo ono najbolje. Ako ne pokažemo čemu on sve može da služi koristiće ga samo za igrice i društvene mreže - rekao je Jović.

U ovim naporima Ministarstvu prosvete veliku pomoć kolega iz informisanja i tehnologije.

Milan Dobrijević, državni sekretar u Ministarstvu za informisanje naglasio je da na ovoj aktivnosti njihov resor radi godinama unazad:

- Pokazujemo visok nivo društvene odgovornosti u ovoj oblasti. Našoj deci su omogućena tehnološka sredstva dostupna kao i njihovim vršnjacima u svetu. Koliko god da je internet neiscrpan izvor znanja on je bolest modernog doba. Već u prvim kontaktima sa mrežom moraju da znaju i sve probleme koje nosi.

Sa tim u vezi formiran je i Nacionalni kontakt centar za bezbednost na internetu, jedini takav instrument u regionu kao poslednja linija odbrane.

-  Naša uloga ne treba da bude vraćanje sa pogrešnog puta, već pravovremena edukacija - rekao je Dobrijević.

Dejana Kostadinova, direktorka Unicefa u Srbiji naglašava da seca jako rano počinju da koriste mobilne telefone i provode mnogo vremena na mreži., ali često ne znaju da čuvaju svoju privatnost i lične podatke. Zato moramo da obrazujemo nastavnike i roditelje da ih nauče da se zaštite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest