PRVI KORAK KA ZAŠTITI ĆIRILICE: Lingvisti se nadaju doslednoj primeni zakona jer je bilo dovoljno vremena za pripreme

Lj. Begenišić

08. 02. 2023. u 12:00

PRIMENA Zakona o zaštiti ćirilice konačno je pokrenuta s mrtve tačke, i to godinu dana nakon što je trebalo da ovaj propis zaživi u praksi. Tako će prvi korak biti formiranje Saveta za jezik, tela koje treba da prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu, i sprovođenja mera zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma.

ПРВИ КОРАК КА ЗАШТИТИ ЋИРИЛИЦЕ: Лингвисти се надају доследној примени закона јер је било довољно времена за припреме

Foto: M. Anđela/Arhiva Novosti

Ministarstvo kulture je, naime, zatražilo od Odbora za standardizaciju srpskog jezika da dostavi predloge za članove saveta, što su predstavnici Odbora i uradili krajem prošle nedelje. Savet će brojati devet članova, a natpolovičnu većinu činiće predstavnici jezičke struke. Odbor je predložio petoro eminentnih stručnjaka, a četvoro članova predložiće Vlada. Očekuje se da savet bude formiran na nekoj od narednih sednica Vlade Srbije, a svakako pre 15. marta, kada ističe godinu dana od dana početka primene propisa.

- Ovo je prvi korak posle dugo vremena i uliva nam optimizam da će država zaštititi naše pismo - kaže dr Sofija Miloradović, direktorka Instituta za srpski jezik SANU.

Ona se nada da će nakon ovoga uslediti i drugi koraci kako bi zakon u potpunosti zaživeo.

Da bi ovaj propis zaista bio potpuno ispoštovan u svim segmentima, treba mnogo posla da se obavi. Jer obavezu da upotrebljavaju srpski jezik i ćiriličko pismo imaju svi državni i lokalni organi u Srbiji, javna preduzeća, škole i fakulteti, kao i privredna društva sa većinski javnim kapitalom i udruženja koja deluju na nacionalnom i međunarodnom nivou. Isto to važi i za javne medijske ustanove RTS i RTV, a obavezna upotreba  srpskog jezika i ćirilice obuhvata i pravni promet i uključuje i ispisivanje naziva, sedišta, delatnosti, naziva robe i usluga, uputstava za upotrebu, informacija o svojstvima robe i usluga, garancijskih uslova, ponuda, faktura, računa i potvrda. Takođe, kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinasiraju iz javnih sredstava moraće da imaju logo ispisan na ćirilici.

ZA NEPOŠTOVANjE DO MILION DINARA

Po Zakonu o zaštiti ćirilice, ukoliko institucije koje imaju obavezu da koriste ćirilicu prekrše ovu odredbu, odgovorno lice biće kažnjeno od 5.000 do 100.000 dinara. Kazna za preduzeće koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, uputstvo za upotrebu, deklaraciju ili garatni list, biće od 500.000 do milion dinara.

Lingvisti se nadaju da će sve ovo biti dosledno primenjeno, jer, smatraju oni, ne postoji nijedan razlog da tako ne bude, a svi na koje se odnosi imali su dovoljno vremena da se pripreme.

- Zakon bi morao da zaživi, jer ako izgubimo pismo, izgubili smo sebe - kratko je za "Novosti" rekao prof. Viktor Savić.

BONUS VIDEO - ANKETA: Šta mislite o inicijativi Danice Grujičić da se zabrani pušenje u zatvorenom prostoru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZNAM ŠTA JE PROBLEM Ceca ima poruku za Piksija pred meč odluke: Vodila sam fudbalski klub