PRAVAC SUD I KAD JARAC OBRSTI BOR: U Srbiji se trenutno vodi dva miliona različitih sporova, neki su maratonski, a neki bizarni

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

03. 02. 2023. u 11:30

STANOVNICI Srbije sude se mnogo, dugo, a često iz potpuno bizarnih razloga. Trenutno najstariji spor traje već pune 23 godine!

ПРАВАЦ СУД И КАД ЈАРАЦ ОБРСТИ БОР: У Србији се тренутно води два милиона различитих спорова, неки су маратонски, а неки бизарни

Razlozi su nasleđe, imovina, prevare..., Foto Tanjug

Kako je za "Novosti" potvrđeno u Vrhovnom kasacionom sudu (VKS), u pitanju je imovinska parnica koja se vodi pred Višim sudom u Nišu, a započela je sada već davne 1999. godine.

To nije jedino maratonsko suđenje. Pred beogradskim Višim sudom takva su još četiri započeta 2001, 2002, 2003. i 2004. godine. Prilično vremešno je i pet sporova pred Prvim i Trećim osnovnim sudovima u Beogradu, od kojih je jedan jedan iz 2005, dva iz 2006. i jedan iz 2007. godine. Da su upravo ovi procesi - "maratonci", potvrđuju podaci VKS.

U Advokatskoj komori Srbije objašnjavaju da je razlog ovako dugih suđenja, pre svega, velika preopterećenost beogradskog pravosuđa i to naročito ova dva osnovna suda.

Procenjuje se da se trenurno u Srbiji vodi oko dva miliona sporova, od kojih ubedljivo najveći broj u prestonici.

Mnogi na ročišta dolaze iz inostranstva, Foto Ž. Knežević

Uprkos visokim sudskim taksama, građani se i dalje tuže za sve i svašta, a ponekad su razlozi krajnje bizarni. Takav je i proces u kojem je beogradski advokat Petar Učajev zastupao dalju rodbinu čoveka koji je preminuo tokom razvoda braka.

- Čovek je imao pedesetak godina i nije mogao da ima potomstvo. Bio je oženjen ženom koja je iz prvog braka imala dete. Da bi zaradila novac, ostavila je dete sa njim i otišla da radi kao maserka na prekookeanskom brodu. Odatle se posle godinu dana vratila trudna - priča Učajev.

Čovek je podneo tužbu za razvod, ona je pristala na tužbeni zahtev, pokupila dete i napustila stan. Posle tri dana čovek je preminuo, a žena se sa detetom vratila u stan, u Železniku, i povukla pristanak na tužbeni zahtev. Ubrzo je rodila devojčicu negroidne rase, koja većinom naseljava Afriku i delove Azije.

- Po Zakonu, ukoliko se dete rodi do 10 meseci po smrti supružnika, ono se ima smatrati njegovim naslednikom, osim ako se ne dokaže suprotno. Da bi se osporilo očinstvo, mora se predložiti biološki otac - objašnjava naš sagovornik.

Pošto nisu uspeli da nađu biološkog oca i tužilac nije dozvolio ekshumaciju pokojnika zarad uzimanja DNK uzorka, dete je ostalo zvanični naslednik preminulog, iako su i on i supruga jedne rase, a beba druge. Rodbina je na kraju odustala od spora.

I advokat Petar Stojkov imao je nekoliko bizarnih slučajeva, od kojih je jedan punih osam godina "pumpao statistiku" nerešenih sporova beogradskog pravosuđa. U pitanju je podela imovine posle razvoda braka dvoje naših ljudi, koji su godinama radili u Nemačkoj.

- Ona je bila pevačica, a on kafedžija. Posvađali su se i razveli, ali nikako nisu mogli da se dogovore oko podele kuće u mestu Grabovac. Osam godina su se sudili, on je na ročišta dolazio iz Nemačke, ona iz Bosne, a suđenja su im služila samo za međusobnu svađu. On je nju pred sudom optuživao za švaleraciju sa poznatim pevačima koji su gostovali u njegovom lokalu, a ona njega za sve i svašta. Isvađaju se pred sudom, ona se vrati u Bosnu, on u Nemačku, i tako godinama -

- kaže Stojkov.

Foto Z. Jovanović

Advokat Stojkov zastupao je i klijente za koje bi se reklo da "vole da tuže", a jedan od njih je voleo da "presavija tabak" i podnosi tužnu protiv komšija i poznanika. Između ostalih, tužio je glumca Danila Lazovića, jer mu je njegov jarac navodno pojeo bor. Spor je prekinut zbog smrti poznatog glumca.

Problematični upravni procesi

Poseban problem u Srbiji su upravni sporovi. Dok su suđenja pred redovnim sudovima ipak donekle ubrzana s uvođenjem javnih izvršitelja, u upravnim postupcima rešenje organa uprave (npr. opštine) može da sprovede samo lokalni izvršni organ.

- Još od pre korone ne mogu da uvedem u posed klijenta koji je u restituciji dobio nazad stan na Vračaru jer bespravno useljeni stanari, uprkos rešenju opštine, neće da se isele. Za razliku od javnih izvršitelja, opštinski očigledno nemaju snage za prinudno iseljavanje, pa smo tužili opštinu zbog štete i čekamo epilog - kaže advokat Jovica Kosić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu