SRBI GRADILI LAS VEGAS: Kruševljanin Dragoslav Gogić zabeležio svedočanstva šeste generacije naših iseljenika na zapadu SAD

S. Babović

26. 01. 2023. u 17:33

NEMA trenutka u istoriji, ni mesta na planeti, gde Srbi nisu ostavili trag.

СРБИ ГРАДИЛИ ЛАС ВЕГАС: Крушевљанин Драгослав Гогић забележио сведочанства шесте генерације наших исељеника на западу САД

Bogati trgovci 15. maja 1905. kupili malo mesto usred pustinje Mohave/Dragoslav Gogić, Foto privatna arhiva

To je slučaj i sa dalekom zapadnom Amerikom, gde su prvi doseljenici iz naše zemlje krenuli da stvaraju obećanu zemlju krajem 19. veka, otkriva za "Novosti" novinar i planinar Dragoslav Gogić iz Kruševca.

Njegov novi dokumentarni film "Dar pustinje Mohave", koji će premijerno biti prikazan danas u 14.50 na RTS 1, upravo govori o našim porodicama u delu američkog kontinenta, u javnosti gotovo nepoznat kao "srpska sredina".

- U kalifornijskom gradu Džeksonu 1896. godine živelo je 650 porodica poreklom iz Srbije - otkriva za "Novosti" Dragoslav Gogić.

- Naši radnici i inženjeri gradili su i čuvenu Huverovu branu na reci Kolorado, transkontinentalnu železnicu "Junion pacifik". Ova žila kucavica Amerike spajala je 23 države, od Istočne do Zapadne obale.

Foto D. Gogić

Dok su Srbi gradili čuvenu Huverovu branu na Koloradu, tih tridesetih godina 20. veka, živeli su u Boldor sitiju. Gogić je uspeo da dođe do potomaka iz šeste generacije srpskih doseljenika, koji danas žive u Arizoni i u Nevadi.

- Srbi su naseljavali zapad Amerike i čuvenom rutom 66 koja je spajala dva velika grada: Los Anđeles i Čikago, a kada je 15. maja 1905. godine malo mesto Las Vegas usred pustinje Mohave, prodato grupi američkih trgovaca niko nije ni sanjao, da će vremenom postati najpoznatija prestonica zabave - priča Gogić.

- Među prvim kupcima bio je srpski doseljenik Savo Paripović! Kasnije je prodajom svog dela ove pustinjske zemlje stekao veliko bogatsvo. Sa sinom Jovom pomagao je našim doseljenicima širom Amerike.

Brana Huver, Foto D. Gogić

U Las Vegasu danas živi oko 2,5 miliona ljudi. Srba je oko 15.000.

- Među njima su univerzitetski profesori, inženjeri, a posetili smo u Hendersonu i Majkla Radenkovića (90), pisca dva značajna istorijska dela "Istinom protiv mitova" i "Dokumenta" - kaže sagovornik "Novosti".

- U Las Vegasu se gradi i jedan od najlepših hrišćanskih hramova na američkom tlu, Crkva posvećena Svetom Spiridonu Mirotočivom.

No, dokumentarac "Dar pustinje Mohave" više je od priče o Srbima u zapadnoj Americi.

Kanjon Kolorado, Foto D. Gogić

Kruševljanin nam donosi i priče o spektakularnom glavnom šetalištu u Las Vegasu, zaboravljenim gradovima bez ljudi pored rute 66, okamenjenim lavirintima boje vatre i meda. Iako je priroda bila surova, ljudima je poklonila izuzetne lepote. Upravo se duž 125.000 kvadratnih kilometara pustinje nalaze Vatrena dolina, Brajs kanjon, Nacionalni park Zion i Veliki kanjon, koji je sredinom 16. veka, tražeći zlato, otkrio istraživač Vasko de Korona. Čarobni grad stena sa hramovima, kulama i dvorcima nezvanični je simbol SAD i jedno od sedam prirodnih svetskih čuda.

Las Vegas, Foto D. Gogić

57 STEPENI

IAKO je sredinom avgusta tokom tronedeljnog Gogićevog boravka u kalifornijskoj Dolini smrti izmereno "prijatnih" 40 stepeni u kasnim noćnim satima, to je, opet, sasvim podnošljiva temperatura. Davne 1913. godine, na ovom području izmereno je 57 stepeni, što je do danas neoboren rekord u Americi. Autor filma iz Kruševca snimao je tokom tropskih vrućina i u Kalforniji, ali i u Nevadi, Arizoni i Juti na čijim se teritorijama prostire pustinja Mohava.

Najlepše je na 8.201 metara visine

VIŠE od 45 filmova, 30 nagrada i najmanje toliko planinskih vrhova osvojio je Dragoslav Gogić tokom 30 godina karijere. U najnovijem ostvarenju je i u ulozi snimatelja i montažera. Iako je tokom planinarskih i drugih ekspedicija od mavarskog dvorca, Katmandua, Baltika, Mon Blana, vulkana Stromboli i Grenlanda i Jukona teško izabrati omiljenu destinaciju, Gogić je pronalazi na 8.201 metru nadmorske visine. Vrh Čo Oju još uvek je na vrhu liste svih mesta, koje je posetio i kamerom trajno upamtio neumorni televizijski autor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!