PRESUDA BIVŠIM DEBEOVCIMA U JUNU: U Hagu završeno suđenje po žalbama Stanišića i Simatovića

S. J. M.

25. 01. 2023. u 19:55

USMENO izlaganje žalbi na suđenju bivšim visokim funkcionerima naše državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću završeno je danas u Mehanizmu za krivične sudove u Hagu. Izricanje presude najavljeno je za juni ove godine.

ПРЕСУДА БИВШИМ ДЕБЕОВЦИМА У ЈУНУ: У Хагу завршено суђење по жалбама Станишића и Симатовића

Foto: AP Photo/Martijn Beekman

Obojica okrivljenih nisu želela ništa da dodaju, niti da se obrate sudu po pitanju svojih žalbi. Kako su kratko kazali od prvog dana suđenja imaju puno poverenje u svoje branioce i sasvim je dovoljno ono što su oni izlagali u ova dva dana. Ovo je inače poslednje suđenje za zločine tokom rata devedesetih u Jugoslaviji pred ovim sudom.

Stanišića i Simatovića su 2021. godine osuđeni na po 12 godina zatvora za pomaganje i podržavanje zločina progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja koje su počinile srpske snage nakon preuzimanja opštine Bosanski Šamac u aprilu 1992. godine.

Na današnjem pretresu tužilaštvo u Hagu je tražilo da se oni osude i za ono za šta su oslobođeni - optužbi za zločine u drugim opštinama u BiH, proterivanje nesrpskog stanovništva u Iloku i udruženi zločinački poduhvat u koji su kako su naveli bili uključeni Slobodan Milošević i drugi visoki funkcioneri Srbije u ratovima devedesetih.

Branioci su odgovorili da se sve te optužbe zasnivaju na spekulacijama i da nema nikakvih dokaza za njih. Za te optužbe su Stanišić i Simatović već dva puta oslobađani. Prvi put 2013. godine, kada su pale sve optužbe, a drugi put nakon ponovljenog suđenja kada su 2021. godine osuđeni samo za zločine u Bosanskom Šamcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)