MUK O "LORI" MILOV DIL: Skupštinski Odbor o sporazumu tužilaca Crne Gore i Hrvatske o gonjenju ratnih zločinaca

V. K.

17. 01. 2023. u 06:30

PRED članovima parlamentarnog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu juče je obavljeno kontrolno saslušanje o primeni sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske, saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina protiv čovečnosti i genocida, sa posebnim akcentom na istragu slučaja "Lora 3".

МУК О ЛОРИ МИЛОВ ДИЛ: Скупштински Одбор о споразуму тужилаца Црне Горе и Хрватске о гоњењу ратних злочинаца

Članovi odbora za politički sistem, Foto V. K.

Dokument je potpisan 2006. godine u Budvi između tadašnjeg Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Vesne Medenice i glavnog državnog tužioca Hrvatske Mladena Bajića i ponižavajući je u odnosu na Crnu Goru jer se pretvorio u progon crnogorskih državljana kojima su montirane optužnice za zločine u Hrvatskoj.

Predsednik Odbora Momo Koprivica je kazao da je ovaj sporazum primenljiv samo ako su počinioci državljani i imaju prebivalište Crne Gore.

- Područje primene govori o jednom jasnom podređivanju Crne Gore, a svi zločini, bez obzira na to ko je počinilac, državljanin koje god zemlje, treba da bude procesuiran i priveden pravdi - naveo je Koprivica.

Ministar pravde Marko Kovač o primeni pomenutog sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske je kazao da treba razmišljati o revidiranju tog dokumenta.

- U postojećem sporazumu postoji asimetričnost u pravima i obavezama. Ugovor se odnosi samo na obavezu crnogorskih organa, tužilaštva pre svega, da postupa po zahtevima hrvatskih istražnih organa. Slučaj "Lora 3" još nema optužnice u Hrvatskoj i jedino je taj slučaj u kome su stradali crnogorski državljani, a da nije dobio sudski epilog. Reč je o mučenju i ubistvu 14 pripadnika JNA iz Crne Gore takozvane nikšićko-šavničke grupe tokom 1992. godine - rekao je Kovač.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da je istorijski događaj za Crnu Goru to što se danas govori o zločinu "Lora".

- Ovaj sporazum je dokaz kako je funkcionisala crnogorska vlast pod Milom Đukanovićem i Vesnom Medenicom, kako su se prale biografije preko krvi i kostiju naših ljudi i njihovih porodica. Predsednik Crne Gore je napravio politički dil - ne dirajte Đukanovića za ratne zločine u Hrvatskoj, a mi vama nećemo pominjati "Loru". Tako je nastao ovaj sporazum, a onaj koji ga je osmislio i danas je predsednik Crne Gore - kazao je Radunović.

NIZ VODU

POTPREDSEDNICA Skupštine  Branka Bošnjak je kazala da nije postojalo političke volje ni u Crnoj Gori ni u Hrvatskoj.

- Ovo je sraman sporazum koji govori o tome kako je prethodni režim gledao na ove stvari i kako je svoje građane pustio niz vodu, a da nije hteo da obešteti žrtve i njihove porodice, niti da postavi pitanje o ovome. Za ovo treba neko da odgovara - poručila je Branka Bošnjak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati