I STRANCIMA SRCE TREPERI U GRAČANICI: Svi fascinirani istorijom, lepotom, freskama u ovoj svetinji

Dragana Zečević

22. 01. 2023. u 09:45

ODUVEK su me zanimali naša srpska istorija i duhovnost i želeo sam da posetim Kosovo i Metohiju, a sticajem okolnosti, kada sam iz Kozarske Dubice ovde došao u obilazak, ostao sam zbog posla. Sada radim u Eparhiji raško-prizrenskoj, živim u manastiru Gračanica i osećam se zaista odlično. Imam podršku porodice, majke i mlađeg brata, a otac mi je preminuo. Osim što sam upoznao ovu svetinju u svakom smislu i dalje učim o svim našim hramovima na Kosovu i Metohiji, upoznajem nove ljude i to sa svih strana sveta.

И СТРАНЦИМА СРЦЕ ТРЕПЕРИ У ГРАЧАНИЦИ: Сви фасцинирани историјом, лепотом, фрескама у овој светињи

Foto: D.Zečević

Ovim rečima posle dužeg ubeđivanja da govori za novine, predstavlja nam se Sergije Gligić, mladić (24) iz Kozarske Dubice koji više od godinu dana radi kao kustos u manastiru Gračanica. Odmah po našem ulasku u crkvu, Sergije počinje da govori o istoriji ove svetinje i freskama.

Na pitanje čije su mošti u kovčegu iza centralne ikone u manastiru, posetiocima objašnjava:

- Tu su delovi moštiju prepodobnog vizantijskog monaha, u pitanju je monah Stefan novi koji je postradao zbog hrišćanstva - deo je priče kustosa Sergija Gligića.

Pitamo ga kako se odlučio da ostane na Kosovu i Metohiji, a Gligić ističe da ovde ima i deo familije.

FRESKOPIS KOJI FASCINIRA

GLIGIĆ ističe da stranci najčešće pitaju koliko je manastir star i da se iznenade kada čuju odgovor, da je svetinja sagrađena pre 701 godinu.

- Freskopis u manastiru rađen je između 1318. i 1321. a radili su ga Mihajlo i Jeftihije Astrapa iz Soluna, najpoznatiji freskoslikari Vizantije. Njih je kralj Milutin angažovao da oslikaju Gračanicu i mnoge od 40 njegovih zadužbina ne samo na KiM, već i u Makedoniji i centralnoj Srbiji - pojašnjava nam Sergije.
Naglašava da su gotovo sve freske u svetinji očuvane zbog izuzetnog kvaliteta materijala kojim su oslikavane.

- Moja baka i ujak su monahinja i monah. Baka je u manastiru Gorioč, a ujak je monah u manastiru Visoki Dečani - dodaje Gligić otkrivajući nam jedan od motiva da se preseli iz Kozarske Dubice.

Iako nerado govori o svom privatnom životu, ipak priznaje da ga i ostali posetioci često pitaju odakle dolazi kada čuju njegov akcenat. Kaže da su ga u eparhiji lepo prihvatili i da se već navikao na mentalitet lokalnog stanovništva, koji se, kaže, ipak razlikuje od mentaliteta ljudi u njegovom kraju.

Foto: D.Zečević

- Naravno da ovde žive dobri ljudi, srdačni, gostoprimljivi, ali mi se čini da su nekako zatvoreniji nego u mom zavičaju - priznaje Sergije koji radije priča o svetinji i posetama.

Dodaje svoje zapažanje da većina lokalnog stanovništva dolazi u svetinju i da se prema njoj odnose sa izuzetnim poštovanjem:

- Rekao bih i da oni koji dolaze sa strane, iz celog sveta, bivaju oduševljeni kada vide manastir. Iako u početku nisam imao iskustvo da prepoznam nekog ko je stranac a ko je naš, sada to znam. I mogu da kažem da su svi fascinirani istorijom manastira i arhitekturom, odnosno freskama, bez obzira da li su ili nisu vernici.

Gligić kaže da je i njega ova svetinja, kojoj se sada posvetio, opčinila, i da veruje da ga je sudbina dovela na Kosovo i Metohiju, kao što je to slučaj sa njegovom bakom i ujakom, kod kojih često odlazi u posete. Na pitanje šta bi poručio svojim sunarodnicima ali i Srbima gde god se nalaze, Sergije odmah kaže da je njegova poruka da što češće posećuju svetinje na KiM i da ne treba da strahuju da će im se desiti nešto neprijatno zbog prištinskih vlasti. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije