SA BRATOM BLIZANCEM NIKADA U VAZDUHU! Nenad i Aleksandar Raičević (33), najmlađi piloti u Helikopterskoj jedinici MUP (FOTO/VIDEO)

Zagorka Uskoković

01. 01. 2023. u 19:00

NENAD i Aleksandar. Najmlađi piloti u Helikopterskoj jedinici MUP Srbije. Ljubav prema uniformi nasledili su od oca i dede.

СА БРАТОМ БЛИЗАНЦЕМ НИКАДА У ВАЗДУХУ! Ненад и Александар Раичевић (33), најмлађи пилоти у Хеликоптерској јединици МУП (ФОТО/ВИДЕО)

Foto P. Milošević

Vojnu gimnaziju, a potom i akademiju završili su u istoj klasi. Ipak, nikada nisu leteli zajedno. Nikada nisu bili u istoj letelici. To je nepisano pravilo. Jer, oni su rođena braća. I ne samo to. Oni su blizanci, tridesettrogodišnjaci!

Želju da baš braća Raičević postanu pripadnici najelitnije letačke posade komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić ostvario je 2020. godine. Tada su iz Vojske Srbije, i "prekomandovani".

- Ovaj posao se radi iz ljubavi - poručuje komandant Nedić. - Imate cilj i imate zadatak. A oni su takvi, obučeni i spremni. Jer, kada stigne poziv za angažovanje helikoptera, postaje vam jasno da ste vi jedina nada.

A, kako je sve počelo? Posle završetka osmogodišnje škole, Raičevići su imali jedan cilj:

- Tata nam je radio u Vojsci Srbije i oduvek smo voleli uniformu. I naš deda je bio rezervni oficir. Upisali smo Vojnu gimnaziju i već u drugoj godini, prijavili smo se za pilote. Tada su počele selekcije, psiho-testovi i zdravstveni pregledi. Bila nam je velika želja da uspemo, kako su se kandidati osipali, a mi prolazili, bili smo ubeđeni da je to nešto čime ćemo se baviti.

Foto P. Milošević

Blizanci Raičevići bili su jedni od retkih, koji su na kraju, posle tri godine, prošli sve provere i upisali Vojnu akademiju, smer Avijacija.

- Naš otac je znao sve, ali mami nismo rekli ni reč dok nismo upisali akademiju - objašnjava Aleksandar, koji je mlađi nekoliko minuta od Nenada. - Nismo hteli da je unapred i dodatno uzbuđujemo. Ni danas joj zbog našeg izbora nije svejedno, ali nas razume.

Raičevići, iako imaju svoje porodice, svakodnevno su u kontaktu i razmenjuju iskustva i saznanja o svemu i svačemu, pogotovu o letovima i letelicama. Obučavali su se na čuvenoj "utvi", a potom i "gazeli". I dok se većina pilota opredelila za upravljanje avionima, blizanci su i ovde bili izuzetak. Odlučili su se za helikopter.

- Jednostavno smo tako odlučili, obojica, niko nije uticao na onog drugog - uglas nam kažu.

Omiljeni im je "Erbasov" H145, ali su završili obuke i za druge. Poslednji u nizu je ruski "kamov", koji je specijalizovan za gašenje šumskih, ali i požara u urbanim sredinama, pogotovu, kada vatra izbije u višespratnicama.

- Deo obuke smo završili u Španiji, a i dalje se upoznajemo o svim pojedinostima ovih "grdosija" - sa ponosom nam objašnjavaju braća Raičević. - Imamo redovno trenažne letove. Inače, u letelicu staje do pet tona vode i ima takozvani usmeravajući šmrk, kojim se direktno "gađa" vatra. Pored toga, "kamov" može da prenosi i druge terete. Uskoro nam stiže još jedan ovakav helikopter.

"Kamovi" se, inače koriste za najzahtevnije zadatke. Posadu obično čine pilot, kopilot i mehaničar. Raičevići s ponosom ističu da su ih u Helikopterskoj jedinici MUP prihvatili kao najrođenije. Učestvovali su i u humanitarnim misijama, gašenju požara u Makedoniji, Republici Srpskoj...

- To je nešto što vas čini ponosnim i zadovoljnim - objašnjavaju nam blizanci. - Takav osećaj se javi kad uspešno i efikasno obavimo zadatak. Do tada, sva naša pažnja i fokus su usmereni ka tome da se pomogne ljudima ili njihovoj imovini. Te spasilačke misije su najzahtevnije.

Foto P. Milošević

Ka-32

Kad se spuste na zemlju i popusti adrenalin, Raičevići se okreću ka svojim porodicama, prijateljima i druženju. Vole da se bave sportom.

Odskora na Vojnoj akademiji, na Avijaciji, postoji i smer za pilota helikoptera. U snimanju promotivnog spota za upis na ovu visokoškolsku ustanovu angažovani su i blizanci Helikopterske jedinice MUP Srbije. Nenad i Aleksandar Raičević sa ponosom su poneli uniformu:

- Otvorenog srca i sa ponosom pozivamo sve one, koji imaju želju, da se ne plaše i da konkurišu za pilote.

Predstojeće praznike provešće naši sagovornici i radno i paradno. Za njih je poseban svaki 6. januar. Jer, nije reč samo o Badnjem danu po pravoslavnom kalendaru, već i danu njihovog rođenja.

PRVO LET, PA DOZVOLA ZA KOLA

PRVI let braća Raičević su izvela sa 19 godina. Kroz osmeh kažu da su prvo leteli, pa tek onda položili vožnju za automobil i dobili vozačku dozvolu.

"VODENI TOP"

CRVENI helikopter, prepoznatljiv po "duplim" elisama postavljenim jedna iznad druge, predstavlja pravi "vodeni top". Reč je o novoj letelici Helikopterske jedinice MUP, namenjenoj za gašenje požara - "Ka-32", koji je delo stručnjaka čuvenog ruskog konstruktorskog biroa "Kamov".

TREĆI BRAT - STOMATOLOG

BLIZANCI Raičevići imaju i šest godina mlađeg brata Stefana. Kroz šalu i sa velikom ljubavlju ističu da je "izrod", iako i on tradicionalno nosi "uniformu". Doduše, medicinsku, s obzirom na to da je stomatolog. Nenad i Aleksandar su oženjeni, imaju ukupno trojicu sinova. Nadaju se da će bar kod jednog "proraditi gen ka uniformi":

- Ako budu želeli da budu piloti, imaće svu našu podršku - navode Raičevići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)