NEMOĆNI BEZ NEGE, A KUM U ODBORU: Zaposleni u leskovačkoj ustanovi za odrasle i starije optužuju direktorku za mobing i zloupotrebe

J. Ž. SKENDERIJA - I. MITIĆ

20. 12. 2022. u 12:50

ZAPOSLENI u Ustanovi za odrasle i starije osobe u Leskovcu svakodnevno trpe mobing i tiraniju, a u istom položaju su i korisnici ove ustanove - navedeno je u dopisu koju su neimenovani radnici ove ustanove uputili našoj redakciji. Iza ovih zloupotreba navodno stoji direktorka Gordana Savić, koja optužbe odbija i tvrdi za "Novosti" da radi - po zakonu.

НЕМОЋНИ БЕЗ НЕГЕ,  А КУМ У ОДБОРУ: Запослени у лесковачкој установи за одрасле и старије оптужују директорку за мобинг и злоупотребе

Foto N. Živanović

Zaposleni ukazuju na to da je korisnica doma S. V. zaključana u stacionarnom delu doma za stare, u kome se nalaze nepokretni i dementni korisnici, i da je tako "lišena slobode" iako nije za tu vrstu smeštaja. Tvrde i da joj je oduzet telefon, jer je pozivala policiju, a da je potom usledio pokušaj direktorke da je, uz angažovanje psihijatra, smesti u duševnu bolnicu.

 - Direktorka je suprotno zakonu na mesto socijalnog radnika, na neodređeno vreme, zaposlila osobu koja nema licencu, što je nedopustivo. Slično je i sa pojedinim negovateljima koji zamenjuju medicinske sestre, iako nisu stručni za taj deo posla - navode zaposleni.

Oni još tvrde da su korisnici u poslepodnevnim časovima i tokom vikenda prepušteni sami sebi, jer u to vreme nijedan od dva doktora ne radi. Ističe se i da direktorka za svoj rad ima podršku Upravnog i Nadzornog odbora s obzirom na to da su njihovi članovi njeni vrlo bliski prijatelji, pa čak i kumovi.

Međutim, direktorka Savić naglašava da je sve podložno kontroli nadležnih službi i da za 11 godina njenog rukovođenja ovom ustanovom nije bilo nikakvih pritužbi.

- Korisnica S. V. je iz zdravstvenih razloga smeštena u stacionarni deo ustanove gde ima neprekidni medicinski nadzor. Taj deo objekta može da napusti, uz saglasnost lekara. Procenjeno je da joj je potrebna medicinska nega koju ustanova ne može da joj pruži. Sve odluke o tome donose se u saradnji i po nalogu Centra za socijalni rad - ističe direktorka Savić.

Ona kaže da je socijalni radnik Ustanove, koji je obavio pripravnički staž, podneo prijavu za sticanje licence i da čeka poziv, da se negovatelji brinu o opštoj nezi, a medicinske sestre i tehničari zdravstvenom negom korisnika. Lekar je u ustanovi, kako ističe, prisutan tokom celog dana, a vikendom dolazi po pozivu.

 - Upravni odbor imenuje nadležno ministarstvo. Tačno je da je njegov predsednik osoba kome sam kumovala pre nego što sam postala direktor. Radi se o čoveku koji je doktor ekonomskih nauka. U ovom telu, iz reda zaposlenih, na jednoglasni predlog sindikata punih 20 godina je lekar koji ovde radi - kaže Savić.

Ona tvrdi da je svaku odluku donela po propisima i da je to podložno kontroli. Posredi je, kako kaže, pokušaj osvete manjine koja je izgubila svoje pozicije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice