PRIJAVIO JE POLICIJI ZBOG TEKSTA U NOVINAMA: Nastavlja se agonija Čačanke kojoj je bivši muž uzeo dete

Vlada Ilić

18. 12. 2022. u 07:33

AGONIJA četrdesetogodišnje lekarke iz Čačka, koja već šest meseci pokušava da svoju desetogodišnju ćerku vrati od bivšeg supruga, koji ju je, kako ona tvrdi, protivzakonito odveo još sredinom juna u Požegu, nastavlja se.

ПРИЈАВИО ЈЕ ПОЛИЦИЈИ ЗБОГ ТЕКСТА У НОВИНАМА: Наставља се агонија Чачанке којој је бивши муж узео дете

Foto Shutterstock

Nakon što su "Novosti" objavile ispovest ove očajne majke, njen bivši suprug ju je prijavio čačanskoj policiji zbog iznošenja njihovog "slučaja" u javnost i uznemiravanja njega i njihove ćerke, iako u našem tekstu nisu spomenuta imena supružnika, niti devojčice.

Prilikom razvoda pre gotovo pet godina, Apelacioni sud je odlučio da majka bude samostalni vršilac roditeljskog prava. Dogodilo se, međutim, da je njen suprug uzeo dete i nije ga u terminu koji je odredio sud vratio majci. Da stvar bude gora, on nije uopšte dete slao u školu u koju je upisano od prvog razreda, zbog čega je ova obrazovna ustanova protiv majke podnela prekršajnu prijavu.

- U zakazanom terminu u PU Čačak došla sam da dam izjavu službenom licu, a povodom prijave koju je podneo moj bivši suprug. Pročitane su mi izjave ćerke i bivšeg muža u kojima se navodi da sam se obratila medijima i objavila tekst što je uznemirilo moje maloletno dete. On je u toj izjavi kazao da je dete navodno čulo njegov telefonski razgovor sa novinarom, da ga je pitalo sa kim je pričao, i da je on detetu objasnio kako će majka da objavi tekst u medijima o porodičnoj situaciji. Nakon toga je izjavio da je dete kontaktiralo sa mnom i da je tom prilikom bilo jako uznemireno i da me je molilo da ne objavljujem nikakav tekst - kazala nam je očajna žena.

Pre nego što se obratila medijima, nebrojeno puta molila je sve institucije, počev od sudova, centara za socijalni rad, razne inspekcije, da što pre dete vrate kući.

- U izjavi koju sam dala navela sam da sebe ne doživljavam kao nasilnika i da smatram da moj bivši suprug zloupotrebljava institucije. Dalje, rekla sam da jesam razgovarala sa novinarima, ali da se oni bave istraživačkim novinarstvom i da nisam imala uvid u tekst, niti sam učestvovala u njegovom pisanju. Do saznanja o članku dete je došlo isključivo preko oca, i on je nju opteretio i uznemirio, kako bi joj pokazao da sam loša majka.

Povodom prijave od škole, lekarka iz Čačka nam je rekla da je ostala bez teksta kada joj je saopšteno da očekuje plavu kovertu na njenu adresu. Neverovatno je, kako smo saznali, da je otac u međuvremenu pre nekoliko dana odveo dete u jednu osnovnu školu u Požegi, i da ona tamo sada pohađa nastavu. To je, međutim, kako su nam objasnili u prosvetnoj inspekciji, ali i u školi u Čačku - protivzakonito, jer je to učinio bez saglasnosti majke, koja je samostalni vršilac roditeljskog prava, ali i bez takozvane prevodnice, koju je trebalo da izda škola u Čačku.

Kada smo pozvali školu u Požegi kako bismo proverili informaciju o tome da li dete pohađa tamo nastavu, direktorka ove ustanove nam je neljubazno odgovorila da nemamo pravo da to znamo, te nam je spustila telefonsku slušalicu. Potom smo se za informaciju obratili Ministarstvu prosvete, koje je dodatno "zapetljalo" vrzino kolo u kom se našlo nedužno dete.

Foto: Gradska uprava

Čačak

- Prema mišljenju školskih uprava Čačak i Užice, pravo deteta na obrazovanje ne sme biti ugroženo, čak ni od roditelja i treba da pohađa školu. Predstavnici obrazovanja ne mogu da odlučuju o starateljstvu devojčice, već samo o pravu i potrebi deteta za obrazovanjem i neophodnosti hitnog uključivanja u vršnjačku grupu. Za više informacija, morate se obratiti nadležnim institucijama, centrima za socijalni rad Čačak i Požega, kao i nadležnim sudovima - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Otac deteta, koga smo pozvali radi izjave o novonastaloj situaciji, isto nam je prekinuo telefonsku vezu, i to više puta.

TOTALNO RASULO

- I dalje ne mogu da verujem šta se dešava. Ovaj sistem je u totalnom rasulu. Pitam se sada kako je mogao da je upiše u tu školu, kada je ona već upisana u drugu. Takođe se pitam kako škola u Čačku ne zna da dete pohađa nastavu u Požegi, pa protiv mene piše prijavu - zbunjena je majka desetogodišnje devojčice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo