BIVŠI MUŽ JOJ POLA GODINE NE VRAĆA ĆERKU: Muke Čačanke - rešenja da otac vrati dete niko ne sprovodi, a tuže je što je ne dovodi u školu

V. ILIĆ

15. 12. 2022. u 11:00

UPRAVA jedne osnovne škole u Čačku podnela je prekršajnu prijavu protiv četrdesetogodišnje Čačanke, po zanimanju lekarke, jer njena desetogodišnja ćerka ne pohađa nastavu od juna ove godine.

БИВШИ МУЖ ЈОЈ ПОЛА ГОДИНЕ НЕ ВРАЋА ЋЕРКУ: Муке Чачанке - решења да отац врати дете нико не спроводи, а туже је што је не доводи у школу

Foto Shutterstock

Razlog je, kako saznajemo, što otac deteta, Požežanin, inače, diplomirani pravnik, devojčicu nije vratio majci, kojoj je posle razvoda poverena.

Naša sagovornica, majka deteta, rekla nam je da se od juna do danas nebrojeno puta obraćala svim institucijama, počev od sudova, centara za socijalni rad u Čačku i Požegi, nadležnim ministarstvima, Republičkom javnom tužilaštvu, prosvetnoj inspekciji... Čak su sudovi doneli dva izvršna rešenja, po kojima je otac bio dužan da odmah vrati dete majci, kao samostalnom vršiocu roditeljskog prava, po pravosnažnoj i izvršnoj presudi Apelacionog suda u Kragujevcu. Ta rešenja ni do danas, šest meseci nakon što je otac zadržao dete, nisu sprovedena.

- Do dana kada je otac protivpravno zadržao ćerku, nije bilo većih problema u ostvarivanju kontakta i viđanja deteta sa ocem - kaže nam majka devojčice.

- Dete je u Čačku, gde živim nakon razvoda, upisalo školu, nikada nije imalo nikakvih problema u socijalnim kontaktima, nastavi, a tek ne u mom porodičnom okruženju. Pre nego što je završena prošla školska godina, otac je ćerku zadržao i čak joj nije dozvolio ni da završi četvrti razred i da bude na završnoj priredbi kada su se deca rastajala od učiteljice.

Nije ispoštovana izvršna presuda Apelacionog suda u Kragujevcu, Foto Apelacioni sud Kragujevac

Šest meseci je prošlo od kada je devojčica zadržana kod oca u Požegi, a majka, čije dete je sa njom živelo nepune četiri godine, danas ne može da je vidi, niti da je čuje telefonom, osim u retkim trenucima kada to otac dozvoli ili kada bi Centar u Požegi na njen zahtev zakazivao viđanje u prostorijama ove ustanove.

- Svi pravnici sa kojima sam pričala rekli su mi da je ovaj slučaj neverovatan, jer bi rešenja o vraćanju deteta samostalnom vršiocu roditeljskog prava morala da se sprovode po hitnom postupku i da je to u interesu deteta, te da bi zbog toga to trebalo da bude prioritet sudova - rekla nam je naša sagovornica.

- Pitam se da li je "hitan postupak" onaj koji traje već pola godine. Za to vreme otac instruiše dete protiv mene, ne dovodi je u školu, emocionalno je ucenjuje time što joj priča da on neće preživeti ako se ona bude vratila meni. Da stvar bude gora, sada je protiv mene podneta prijava što dete nisam dovodila u školu, iako je ona sve vreme kod njega i on, bez obzira na sve, nju može da dovodi u školu u kojoj je upisana. Otac je čak pokušao da, bez mog znanja, upiše dete u školu u Požegi, i da je jedna od njih pristala da ona pohađa nastavu, ali su ubrzo u tamošnjoj inspekciji reagovali, jer to nije u zakonskim okvirima.

Foto Shutterstock

Centri za socijalni rad u Čačku i Požegi, po svemu sudeći, nisu shvatili ovaj slučaj ozbiljno. Umesto da rade na tome da dete vrate majci, koja je, po odluci suda, samostalni vršilac roditeljskog prava, oni su predlagali da majka da saglasnost da dete krene u školu u Požegi, pa čak i da majci ograniče kontakt sa ćerkom na vikende i telefonske pozive, koji su precizno određeni u vremenskom intervalu.

- Ne mogu da poverujem u sve ono što mi se dešava... - kaže nam devojčicina majka.

- Valjda bi trebalo svi da rade na tome da sankcionišu onoga ko je prekršio zakon, jer sam protiv bivšeg muža podnela krivičnu prijavu za oduzimanje maloletnog deteta.

Međutim, dešava se sve obratno: oni sada meni nalažu model viđanja, i time, praktično, saučestvuju u njegovom krivičnom delu. Nisu čak ni uzeli u obzir to što je sud odbio njegovu privremenu meru da dete bude kod njega do okončanja suđenja za starateljstvo, koje je on nanovo pokrenuo.

OTAC: BILA JE ZLOSTAVLjANA

NEKOLIKO puta "Novosti" su se povodom ovog slučaja obraćale ministarstvima i sudovima, ali smo uvek dobijali odgovore da javnost mora biti isključena iz slučaja koji spada u set porodičnih zakona.

To, međutim, nije smetalo ocu devojčice, koji se direktno obratio našem novinaru mejlom u kom je otkrio identitet deteta, pa čak i izveštaj lekara o njenom zdravstvenom stanju.

On je čak optužio našeg novinara da je "saradnik organizovane kriminalne grupe oformljene za trgovinu uticajem u sudskim postupcima". U mejlu je napisao da su "majka i njena bliža porodica zlostavljali dete".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!