Svež šaran je postao luksuz – osim kod jednog trgovca

Promo

13. 12. 2022. u 16:00

U aktuelnom periodu posta i posnih slava u kome se uvek beleži veća tražnja za ribom, proizvođači do kraja godine najavljuju novo poskupljenje, a najjeftinijeg 100% domaćeg šarana možete naći u IDEA, Roda i Mercator prodavnicama za 599,99 dinara, a u svim RODA MEGA radnjama za 579,99 dinara.

Свеж шаран је постао луксуз – осим код једног трговца

Foto: Promo

Svež šaran je na domaćem tržištu dostigao rekordnu cenu od 749 dinara po kilogramu, ali i pored toga proizvođači najavljuju dodatna poskupljenja koja će se, kako kažu, desiti do kraja godine. Ono što dodatno brine sve koji redovno konzumiraju ribu kao jednu od najvažnijih namirnica za balansiranu ishranu, posebno onih najmlađih, su predviđanja da na proleće verovatno nećemo imati dovoljno domaće ribe na tržištu.

Kako proizvođači navode za „Politiku“, u ovom trenutku snabdevenost je dobra, a visoke cene su posledica, ne samo ukupnog stanja u ovoj proizvodnji, teškoća koje su nastale tokom pandemije virusa korona, nego i rastom troškova i gotovo svih inputa. Aleksandar Stajčić, direktor DTD ribarstva i potpredsednik Grupacije za ribarstvo pri PKS kaže da su svi problemi na koje ovaj sektor ukazuje godinama došli na naplatu, te da smo sada svedoci i nepopularnih cena koje su dodatno opterećenje za potrošače. Na pitanje kakvog je kvaliteta riba koja se sada nudi na tržištu, Stajčić odgovara da je šaran koji je trenutno u ponudi dobrog kvaliteta, ali da je važno da potrošači ribu nabavljaju na proverenim mestima kako bi bili sigurni da je kontrolisana, najbolje iz domaćih ribnjaka.

Aleksandar Đokić, Foto: Promo

U "Merkatoru S" kažu da je upravo živ šaran 100 odsto domaćeg porekla iz ribnjaka u Somboru najprodavaniji i trenutno ima najpovoljniju cenu od 599,99 dinara. Ova riba se najviše prodaje za vreme božićnjeg i uskršnjeg posta. Pored šarana, pastrmka je drugi najprodavaniji artikal kod ovog maloprodavca.

„Kada je reč o cenama, aktuelna svetska kriza je uticala na to da proizvođačke cene sveže ribe porastu za oko 30 odsto, što je znatno uticalo na prodaju sveže ribe tokom cele godine. Uprkos tome, na potražnju sveže ribe utiču i akcijske cene, a kompanija Mercator-S se trudi da artikle koji su najtraženiji konstantno ima na akcijskoj ceni, jer na taj način nudimo potrošačima pristupačniju kupovinu“, izjavio je Aleksandar Đokić, direktor sektora svežeg mesa iz kompanije Mercator-S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja