OGROMAN POSAO ZA OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE: Ministarka Vujović posetila fabriku za reciklažu otpadnih guma „Eko risajkling“

Novosti online

27. 11. 2022. u 12:30

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas proizvodne pogone fabrike za reciklažu otpadnih guma „Eko risajkling“ u Sirigu, koja godišnje preradi više od 22.000 tona gumenog otpada.

ОГРОМАН ПОСАО ЗА ОЧУВАЊЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ: Министарка Вујовић посетила фабрику за рециклажу отпадних гума „Еко рисајклинг“

Foto: Ministarstvo

Vujović je istakla da kompanija „Eko risajkling“, kao i ostale u Srbiji koje se bave ovom delatnošću, čine ogroman posao za očuvanje životne sredine i dodala da će država nastaviti da podstiče reciklažnu industriju.

- Preradom otpadne gume dobija se nova upotrebna vrednost, što je u skladu sa prinicima cirkularne ekonomije kojoj težimo i Zelenom agendom, čije ciljeve želimo da ispunimo. Proizvod koji se dobije reciklažom guma koristi se za izradu podloga za sportske terene i dečja igrališta, ležeće policajce, parking stubove, a veliki potencijal je i za njegovo korišćenje u asfaltnim mešavinama za izgradnju puteva – rekla je Vujović.

Foto: Ministarstvo

Ministarka je navela da je izuzetno važno adekvatno upravljanje otpadnim gumama, s obzirom da su lako zapaljive ako se odlažu na nesanitarnim deponijima, a čak i ako do toga ne dođe jako dugo mogu da opstanu u prirodi.

-U prethodnom periodu unapredili smo sistem isplate podsticajnih sredstva za reciklere koja se sada vrši kvartalno, a ne jednom godišnje za otpad tretiran u prethodnoj godini, kako je to bilo ranije. Nastavićemo da podstičemo ovu granu privrede i saradnju sa reciklerima, kako bismo zajedno unapređivali sistem upravljanja otpadom u našoj zemlji jer to je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i ministarstva koje vodim – rekla je Vujović.

Foto: Ministarstvo

Direktor prodaje u firmi „Eko risajkling“ Nenad Ratković naveo je da fabrika u Sirigu raspolaže kapacitetom prerade od 36.000 tona gume godišnje.

-Prethodnih godina smo prikupljali i prerađivali između 20 i 22 hiljade tona godišnje, a sada sa novim pristupom Ministarstva zaštite životne sredine u isplati podsticajnih sredstava u mogućnosti smo da unapredimo poslovanje. Ove godine imaćemo više od 24.000 tona prerađene otpadne gume. U fabrici koristimo najprihvatljiviju tehnologiju koja se koristi svuda u svetu i u Evropskoj uniji. U pitanju je mehanička prerada sečenjem i rezanjem u više faza na ambijentalnoj temperaturi, tako da je kompletna tehnološka obrada bez bilo kakvih negativnih uticaja na životnu sredinu – rekao je Ratković.

Foto: Ministarstvo

Ratković je dodao da se u procesu prerade gume koristi jedino električna energija, kao i da je u toku nova investicija kompanije u solarnu elektranu koja će omogućiti deo energije iz obnovljivih izvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ DIGAO RUKE OD TENISA, SVI SU ZAPLAKALI, A ONDA... Ovaj detalj je promenio istoriju sporta