KRAGUJEVAC DOBIO KAZNENO POPRAVNI ZAVOD PO EVROPSKIM STANDARDIMA: Otvranju prisustvovala ministarka pravde Maja Popović

Tanjug

15. 11. 2022. u 16:38

NOVI Kazneno-popravni zavod (KPZ), jedan od najmodernijih zatvorenog tipa u Srbiji, sa smeštajnim kapacitetom za 500 osoba lišenih slobode, otvoren je danas u Kragujevcu.

КРАГУЈЕВАЦ ДОБИО КАЗНЕНО ПОПРАВНИ ЗАВОД ПО ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА: Отврању присуствовала министарка правде Маја Поповић

Foto: Tanjug

Zavod je izgrađen u skladu sa standardima Evropskih zatvorskih pravila, na preko 20.000 kvadrata, a otvaranju je prisustvovala ministarka pravde Maja Popović koja je istakla da je to jedan od najmodernijih i najsigurnijih zatvorskih objekata u Evropi.

- Sa izgradnjom ovog objekta definitivno smo postigli zlatni standard zatvorskih pravila Evrope. U ovom objektu, na human način zatvorenici mogu da izdržavaju svoje zatvorske kazne - navela je Popović.

Navela je da su sve sobe dobro opremljene, a da je kompletan nameštaj izrađen u Kazneno-popravnim domovima u Srbiji, čime je napravljena milionska ušteda u budžetu.

U objektu će raditi 270 zaposlenih, a otvoren je konkurs za novih 130 komandira, rekla je ministarka i dodala da je kapacitet objekta 500 zatvorenika, a da je trenutno oko 270 osoba smešteno u novom zatvoru.

Foto: Tanjug

- Radiće se i na edukaciji zatvorenika kako bi se lakše resocijalizovali i pripremili za život van zatvora. Ovaj program koji smo napravili sa Savetom Evrope i Razvojnom bankom Saveta Evrope, pruža mogućnosti našoj državi da dalje ispunjavamo aktivnosti u poglavlju 23, što je važni za proces evrointegracija - rekla je Popović.

Izgradnju novog Kazneno-popravnog zavoda u Kragujevcu najvećim delom kreditirala je Razvojna banka Saveta Evrope, sa 17 miliona evra, dok je Srbija izdvojila 13 miliona evra, koji su opredeljeni i za opremanje objekata.

Viceguverner Razvojne banke Saveta Evrope Tomaš Boček izrazio je zadovoljstvo zbog učešća na ovom projektu. On je rekao da su poboljšanje uslova života osobama lišenih slobode i pružanje mogućnosti obuke i rehabilitacije tokom izdržavanja kazne zatvora ključni preduslov za njihovu buduću reintegraciju u društvo.

Foto: Tanjug

Pohvalio je rad Ministarstva pravde, posedbno Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u naporima da se izgradi ustanova koja zadovoljava evropske standarde za dostojanstven život i mogućnost razvoja, kao i za bolje uslove za rad zatvorskog osoblja.

- Srbija čini značajne korake u ispunjavanju uslova za sektor pravosuđa na putu ka EU, sa fokusom na veoma važan, ali često nedovoljno finansiran sektor Kazneno-popravnih ustanova - rekao je Boček i dodao da je Razvojna banka nastaviti da podržava inicijative Ministarstva pravde, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, i Srbije u celini.

Šef Misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijas Flesenkemper rekao je da Savet Evrope podržava napore za pobljašanje materijalnih uslova u zatvorima, koji su jedan od uslova za ispunjenje standarda SE i koji su zabeleženi u poslednjem izveštaju Komiteta za prevenciju torture.

Humani zatvorski sistem je standard u kome se vidi koliko je društvo napredovalo u ostvarivanju ljudskih prava, naglasio je on.

Foto: Tanjug

- Materijalni uslovi su važni, ali važno je i šta se radi sa osuđenicima, tj. vrsta usluge koja se pruža i investira u osoblje koje radi u zavodu - rekao je Flesenkemper.

Novi KPZ u Kragujevcu zatvorenog je tipa, a kompleks se sastoji od 11 objekata, ukupne površine 22.000 kvadrata. Zavod ima 265 soba, uključujući sobe za osobe sa invaliditetom, bolničke sobe i samice u skladu sa savremenim standardima Evropskih zatvorskih pravila. Takođe, novi zavod ima i sportski blok sa terenima za košarku i teretanom, kao i blok za edukacije sa radionicama za upošljavanje osuđenih lica.

Kompleks je pokriven sa više stotina sigurnosnih kamera i spade u red najsigurnijih zatvora u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost