FRANCUSKI PRAVOSLAVNI TEOLOG U SRBIJI: Gostovanje uglednog filozofa i istoričara Žan-Fransoa Kolosima

V.C.S.

07. 11. 2022. u 19:29

FRANCUSKI pravoslavni teolog Žan-Fransoa Kolosimo održaće predavanje praćeno razgovorom na temu "Savremeno stanje pravoslavlja", u Narodnoj biblioteci Srbije, u četvrtak, 10. novembra, od 18 sati, saopštio je Francuski institut u Srbiji.

ФРАНЦУСКИ ПРАВОСЛАВНИ ТЕОЛОГ У СРБИЈИ: Гостовање угледног филозофа и историчара Жан-Франсоа Колосима

Francuski institut

Kolosimo je ugledni teolog, istoričar, izdavač i esejista. Bio je direktor Francuskog nacionalnog centra za knjigu (CNL), potom direkor izdavaštva Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), a danas je direktor izdavačke kuće Cerf (Pariz), koja objavljuje knjige iz oblasti teologije, filozofije, istorije religija.

Upravo u tim oblastima se usavršavao i Kolosimo, kroz studije na Sorboni, na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, kao i u Njujorku - na Fordamov univerzitetu i Akademiji Svetog Vladimira. U okvriru svog istraživačkog rada boravio je na Atosu i Sinaju.

Stručnjak za hrišćanstvo, a naročito pravoslavlje, budući da je i sam pravoslavne veroispovesti, predavao je gotovo tri decenije istoriju filozofije i vizantijske teologije na Institutu Svetog Sergija (Pariz), koji je iznedrio mnoge pravoslavne bogoslužitelje, sveštenike i vladike, širom sveta.

Kolosimo je član naučnog komiteta Evropskog instituta za religijske nauke.

Njegovi eseji još nisu prevedeni na srpski, a u Srbiju dolazi na poziv Francuskog instituta, koji njegovo gostovanje organizuje u saradnji sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu i Narodnom bibliotekom Srbije.

Ulaz na predavanje je slobodan.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...