KOSTI „CRVENOG GENERALA“ VRŠČANI SU OBASIPALI CVEĆEM: Osam decenija od ubistva narodnog heroja Žarka Zrenjanina

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

04. 11. 2022. u 12:03

NA današnji dan pre tačno 80 godina u vršačkom selu Pavliš ubijen je Žarko Zrenjanin Uča – narodni heroj, po kom je nazvan najveći grad u Banatu.

КОСТИ „ЦРВЕНОГ ГЕНЕРАЛА“ ВРШЧАНИ СУ ОБАСИПАЛИ ЦВЕЋЕМ: Осам деценија од убиства народног хероја Жарка Зрењанина

Foto: J.J.Baljak

Njega je 4. novembra 1942. godine, zajedno sa saborcem Strahinjom Stefanovićem, ubila nemačka soldateska, koja je prethodno okupirala celo selo.

-Žarko i Strahinja su stradali u epskom okršaju sa 700 pripadnika divizije Princ Eugen i stotinu pripadnika specijalne policije nemačkih okupacionih snaga za Banat. Ubijeni su prilikom pokušaja da se probiju kroz dvorište kuće u Pavlišu, u kojoj su tajno boravili nekoliko dana, čekajući Titov poziv da krenu na prvu sednicu AVNOJ-a u Bihaću – objašnjava Dragoljub Đorđević, predsednik vršačkog SUBNOR-a i blizak Zrenjaninov rođak.

Žarkovo izrešetano telo neprijatelji su prebacili na glavni trg u tadašnjem Petrovgradu (danas Zrenjaninu). Tu je tri dana stajalo kao opomena i primer kako će proći svako ko im se bude suprotstavio.

Potom je sahranjen na neobeleženom mestu na Bagljašu, ali ga grobari, iz nepoznatog razloga, nisu prekrili živim krečom, iako je tako bilo naređeno. To je njegovom ocu Živi, po završetku Drugog svetskog rata, omogućilo da pronađe sinovljeve posmrtne ostatke i pohrani ih u Vršcu.

Foto: Privatna arhiva

Kovčeg Žarka Zrenjanina na lafajetu

- Njegove kosti su oktobra 1945. ekshumirane i vozom preseljene u Vršac. Kovčeg je od železničke stanice do centra grada, na lafajetu (gvozdenom postolju za top) vukla konjska zaprega. Vrščani su iz velikog poštovanja prema „crvenom generalu“, kako su ga okupatori nazivali, formirali špalir duž celog puta i pozdravljali ga bacanjem cveća – dodaje Đorđević.

Pohranjen je uz sve vojne počasti u današnjem Ruskom parku, koji je do oslobođenja nosio ime Adolfa Hitlera. Njegov spomenik i danas je centralna figura ovog prometnog trga, mada mnogo Vrščana ne zna da baš tu leže i njegovi posmrtni ostaci.

Žarko Zrenjanin je, inače, rođen 1902. godine u vršačkom selu Izbište. Bio je prosvetitelj i vođa oslobodilačkog pokreta u Vojvodini. Takođe i član Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije. Za narodnog heroja proglašen je 1944. godine.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu