„POPIJO 100 JUTARA ZEMLJE I PARČE PLAFONA“: Čuveni pesnik Laza Kostić bio je poznat i po kalamburima - dosetkama

Lj.P.

03. 11. 2022. u 18:12

AUTOR najlepše srpske ljubavne pesme "Santa Maria della Salute" osim po svojim stihovima, bio je poznat i po boemskom životu, ali i kalamburima-dosetkama.

„ПОПИЈО 100 ЈУТАРА ЗЕМЉЕ И ПАРЧЕ ПЛАФОНА“: Чувени песник Лаза Костић био је познат и по каламбурима - досеткама

Laza Kostić, Foto Arhiva

O poeti specifičnog duha i šarma, ima mnogo priča i anegdota, a neke od njih je u svojoj knjizi "Priče iz prošlosti" zabeležio publicista i hroničar Novog Sada, Zoran Knežev.

Jedna od  njih kazuje da je Laza, kada je već zašao u zreliju dob, i kada je iza njega ostalo manje zarađenog, a mnogo više potrošenog novca, vreme uglavnom provodio po čuvenim novosadskim kafanama, u načinu života punom boemije. Kada mu je konobar doneo vino i stavio na sto, u tom trenutku sa tavanice čarde se odlomi parče plafona, koji je bio od zemlje i pleve (čerpić) i pade Lazi tačno u čašu.

Konobar i Laza se pogledaše, i konobar reče: "Gosn Lazo, sada ću Vam ja doneti drugo vino, da ne pijete ovo sa zemljom". Bez puno razmišljanja, onako kao iz topa, Laza mu odgovori: "dete moje, kada sam popijo 100 jutara zemlje, ni ovo parče mi neće škoditi". te uze čašu vina i ispije je do dna.

Kakav je Laza bio šeret, navodi Knežev u svojoj knjizi, bilo je poznato na daleko, a poznat je i njegov kalabur sa telegramom iz Beča. A kažu da je bilo ovako: stiže jednog dana na kafanu "Kod Kamile" najčudniji telegram koji je u životu primio Pera Kamila, tadašnji gazda poznate novosadske kafane.

Te večeri, sedeo je i Svetozar Miletić, pa Pera donese telegram i stavi ga na sto, rekavši:  "Doktore, da gospod ovo razume... Čije je, ne znam, ali je na mene upućen... Razume li neko od vas, šta taj hoće?"

Svi se sjatiše oko telegrama, a neko pročita sadržaj glasno: "Danas po, sutra do, Laza Ko" Zgranuše se svi, a Miletić uze telegram u ruke, nasmeja se od srca i dobaci: "Lazin kalambur! Sve je jasno ko dan: Danas po(lazim), sutra do(lazim) Laza Ko(stić)"

Okupljeni prasnuše u smeh, ali Miletićeva  dešifrancija pokaza se tačnom. Laza stiže sutradan i iste večeri se pojavi "Kod Kamile".

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)